Tavle

Svenske TV4 inviterte den svenske rapperen Adam Tensta til sin frokostsending, som sikkert skulle handle om noe uviktig koseprat som de fleste frokostprogrammer nå engang gjør.

Adam Tensta fulgte ikke akkurat manuset og startet med en serie rasismebeskyldninger mot TV4 da disse tidligere har hatt såkalte kjendistrener og youtube-dame Louise Andersson Bodin som gjest i samme program. Etter tre minutters tirade forlater Tensta studioet midt i sendingen.

Javel, og hva så? Dette er tross alt Sverige og det meste går an. Spørsmålet mitt var hvem denne Louise Andersson Bodin er? Et kjapt søk på Youtube avslører at Bodin serverer treningstips og generelle synspunkter p saftig svensk värmlands-dialekt. Ved et tilfelle har hun brukt ordet «neger» og det får Tensta til å klikke, han vil ha både unnskyldninger og forklaringer fra TV4 for dette.

Beskyldningen handler altså om bruken av ordet neger, det er alt. Louise Andersson Bodin er faktisk ikke beskyldt for noe annet.

Dagbladet, pennført av Miriam Bakkejord, viderefører de rasistiske beskyldningene uten å blunke. Slurvejobben er så gjennomført at Bakkejord og Dagbladet ikke engang klarer å stave navnet på rapperen riktig.

Hva med å bruke ett eneste minutt til å sjekke hva Adam Tensta selv produserer av tekster og musikk?

I utgivelsen «It’s a Tensta thing (2007)» er ordet «niggah» (ikke neger) brukt av Tensta i samtlige låter jeg kunne finne teksten på – med unntak av én.

Så det er greit hvis en svart rapper som Tensta bruker ordet «niggah», men hvis en hviting som Louise sier «neger» så blir det bråk?

Tatt reaksjonene i Sverige på denne saken så har det tydligvis oppstått en situasjon hvor mennesker av ulik hudfarge ikke har lov til å ha samme ordforråd. Noen ord er forbeholdt visse hudfarger, men det er ikke lov å nevne hvilke disse er.

Det hele blir så sprøtt av det vanskelig å ta innover seg. Ved å ikke bruke som mye som et minutt p bakgrunnsjekk av debattantene bidrar Dagbladet til å dra Norge i samme rettning.

 

 

Adam Tensta i TV4

Adam Tenstas lyrikk
http://lyrics.wikia.com/Adam_Tensta:It%27s_A_Tensta_Thing
http://lyrics.wikia.com/Adam_Tensta:Bangin%27_On_The_System
http://lyrics.wikia.com/Adam_Tensta:My_Cool
http://lyrics.wikia.com/Adam_Tensta:Dopeboy
http://lyrics.wikia.com/Adam_Tensta:They_Wanna_Know
http://lyrics.wikia.com/Adam_Tensta:80%27s_Baby

Dagbladets artikkel
http://www.kjendis.no/2015/07/20/kjendis/tv4/tv_og_medier/rasisme/anklager/40228475/

 

Hendelsen ble kommentert Kort på document.no, dessverre ble denne mer utfyllende artikkelen liggende ved en feiltagelse i seks dager.