Nytt

Spørsmål er reist om hvorfor Toulse-terroristen Mohamed Merah ikke ble underlagt strengere kontroll etter at han hadde vært på rundreise i Midtøsten og Pakistan. Nå hevder faren til en av hans ofre at det var fordi Merah reiste etter avtale med fransk ettrretning.

Merah fikk lov å dra til islamist-celler og treningsleire mot at han fortalte fransk etterretning om hva han så. De ga ham immunitet.

I så fall bærer franske myndigheter et tungt ansvar for drapene Merah begikk i og rundt Toulouse i mars 2012: Han drepte en rabbiner, tre jødiske skolebarn og tre franske fallskjermsoldater.

merah..victim.father.Albert_Chennouf-Me_3335764b

Albert Chennouf-Meyer er far til Abel, en av soldatene som ble drept. Han har kommet undervær med at Mohamed Merah filmet seg selv mens han var beleiret av spesialpoliti i halvannet døgn. Han rakk å sende to filmer a 20 minutter til sin egen far i Algerie, før han ble drept. I disse skal han fortelle i detalj om sitt samarbeid med fransk etterretning.

Fransk etterretning skal ha tatt kontakt med faren og betalt ham 30.000 euro for filmene.

Nå har Chennouf-Meyer reist sak mot franske myndigheter for ødeleggelse av bevis. Filmene ville vært viktig bevismateriale. Obstruksjonen pågår fortsatt: Da Merahs far kom til Frankrike i juni ble han prompte arrestert og satt på fly hjem, til tross for at Chennouf-Meyers advokat hadde begjært ham avhørt. Politiet hevder de avhørte ham i februar.

Merah’s father was arrested on June 5 in France for illegal entry into the country, as he no longer possesses a stay permit, and deported to Oran in his native Algeria the same day.

His rapid expulsion sparked fury from Mr Chennouf-Meyer’s lawyers, who expressed their “indignation at the hastiness of the public authorities whereas it was absolutely imperative that he be questioned about the videos recorded and the money handed over in exchange for his silence”.

“This is a magnificently botched chance to clarify the situation,” said lawyer Frédéric Picard. “If you wanted to feed the conspiracy theories, you couldn’t go about it a better way,” said Béatrice Dubreuil, Mr Chennouf-Meyer’s other lawer.

Det var Merahs far som først avslørte mottak av filmene overfor en algerisk avis. Farens advokat lovte å komme til Frankrike i juli 2012 for å overlevere dem, men dukket aldri opp.

Da Chennouf-Meyer var på besøk i Algerie i november samme år, ble han kontakt et algerisk etterretning som fortalte at han aldri kom til å få vite sannheten om sønnens død.

Fransk politi har innrømmet at de avhørte Merah i november 2011, etter at han kom tilbake fra Pakistan. Han fremla da turistbilder og de trodde ham på at han hadde vært på en vanlig reise.

Det lyder ikke plausibelt at etterretningen skulle ha vært så godtroende.

Shortly after his death, Italy’s Il Foglio newspaper, citing French and Israeli intelligence sources, alleged that Merah was used as an informer by the DGSE as he travelled to Israel, Jordan and Afghanistan in 2010.

French agents agreed to allow Merah to travel freely in return for him giving them vital information about Islamic terror cells in the region, the newspaper claimed.

It added: «Merah was considered to fit the profile of the kind of young man who could infiltrate terrorist training camps in Afghanistan and Pakistan, and provide crucial intelligence to western countries.»

The serial killer travelled through the Middle East in late 2010 with the «full knowledge and support» of the DGSE in Paris, it said.

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/11663235/France-paid-30000-to-buy-Mohamad-Merah-film-detailing-links-with-spy-service.html