Nytt

Islamister i Bangladesh har satt seg fore å drepe ateister som våger å oppløfte sin munn offentlig og de gjør det på den mest brutale måte – med macheter. Tirsdag morgen ble Ananta Bijoy Das hakket ihjel, på samme måte som to andre bloggere.

Ananta-Bijoy-Das_3300494b

 

Ananta Bijoy Das was attacked by a masked gang wielding machetes in the city of Sylhet, reports say.

Mr Das wrote blogs for Mukto-Mona, a website once moderated by Avijit Roy, himself hacked to death in February.

Mr Roy, a Bangladeshi-born US writer, had criticised religious intolerance.

Islamistene angriper mennesker som kun bruker sin rett til tenke høyt om religion og fanatisme.

bangladesh.avijit.roy

Avijit Roy ble hakket til døde i februar, i et angrep på åpen gate, hvor også hans kone ble skadd. Roy bodde i USA, men var på besøk for å delta på en bokmesse. Det var anledningen islamistene trengte.

bangladsh.rafida.bonya.ahmed

Roys kone Rafida Bonya Ahmed forsøkte å forsvare mannen og fikk hugget av en tommel. En kan tenke seg scenen som utspiller seg når noen går løs på intetanende mennesker med macheter.

I mars ble en annen blogger, Washiqur Rahman, hakket ihjel på samme vis, også det i Dhaka.

Roy og Das tilhørte det man i gamle dager ville kalt fritenkere. De tør å stille spørsmål ved religionen. Dermed blir de islamistenes dødsfiender.

Sara Hossain, a lawyer and human rights activist in Dhaka, has told the BBC Mr Das and Mr Roy were on a list of targets.

«They’ve always believed and written very vocally in support of free expression and they’ve very explicitly written about not following any religion themselves,» she told the BBC World Service’s Newsday programme.

«These last two have been part of a blog called Mukto-Mona (Free Mind), which is about free thinking and is about explicitly taking on religious fundamentalism and particularly Islamic religious fundamentalism. Their names have been on lists of identified targets.»

Drapet på Roy utløste demonstrasjoner. Myndighetene blir kritisert for ikke å ta drapene alvorlig nok. Oppfølgingen har vært tam.

Det er ellers påfallende at VG bruker uttrykket «religiøs ekstremisme» og «ekstremister» om de som dreper bloggerne. Ideologien blir usynlig. Det samme gjelder nye jihad-angrep der man er opptatt av at det ikke er påvist noen forbindelser til organiserte grupper, når alle vet at det ikke er slik det foregår lenger. Jihad sprer seg fra munn til munn og maskin til maskin, mobil til mobil.

Det er en vekkelse.

 

http://www.bbc.com/news/world-asia-32701001