En jihadgruppe i Bangladesh, Ansarullah Bangla Team, ABT, som har stått flere grufulle machetedrap på sekulære bloggere, har publisert en liste over 19 bloggere i Europa og Amerika som de vil «ta seg av», skriver Jason Burke i the Guardian.

 

An Islamic militant group in Bangladesh has issued a hitlist of secular bloggers, writers and activists around the world, saying they will be killed if its demands are not met.

The list will raise fears that Islamic militant violence within the unstable south Asian country could take on an international dimension.

The targets in the list include nine bloggers based in the UK, seven in Germany, two in the US, one in Canada and one in Sweden. Some are Bangladeshi citizens living overseas. Others are dual nationals or citizens of the western nations.

Truslene tas alvorlig all den stund gruppen har vist at den mener alvor.

bangladesh.ABT.gruppeFra arrestasjonen av tre ledende medlemmer av Ansarullah Bangla Team: Fra venstre lederen Abul Bashar, Zafran Hassan i midten og Julhas Bishas til høyre.

Myndighetene tror ABN er del av Ansar ul-Islam, en organisasjon opprettet av al-Qaida for et år siden.

Gruppen har oppsøkt bloggere i deres hjem eller overfalt dem på gaten og hakket dem ihjel med macheter. I ett tilfelle gjaldt det en anerkjent amerikansk bangladesher som var på hjembesøk, Avijit Roy, i februar i år. Hans brutale død vakte internasjonal oppsikt. I mars var det enn lokal blogger, Washiqur Rahman. Hans død var like brutal.

Å utvide truslene til utlandet er en maktdemonstrasjon, på linje med ayatollah Khomeinis døds-fatwa over Salman Rushdie. Tradisjonelt skulle fatwaer kun gjelde muslimer. Men den nye internasjonale jihad betrakter hele verden som sitt domene og utsteder drapsordre og forbud mot alle som bryter det de oppfatter som Allahs lov.

Hvis noen tror at al-Qaida er blitt mer moderat med årene, tar de feil. Al-Qaida har rost drapene på bloggere og kalt ABT for «løver av det internasjonale samfunn».

De nye truslene lyder som en kopi av IS-erklæringer:

The statement featured a logo comprising a black flag carrying the seal of the prophet Muhammad, often favoured by extremist groups, and the phrase: “We do not forget, we do not forgive” in English.

bangla.ananya.azadEn av dem som står på listen er britisk-bosatte Ananya Azad. Han lar seg ikke skremme til taushet:

“I can’t give you assurance that I can’t be hurt here also. Fundamentalists have threatened that they will come and kill me,” said blogger Azad.

“I can’t say that I am fully safe, as the fundamentalists know where I am residing. I can’t say what will happen in future, but I can give you this assurance that I will write until the end of my life.”

Human Rights Watch kritiserer myndighetene for å tilpasse seg truslene i stedet for å bekjempe dem. Myndighetene har bedt bloggere ligge lavt og unngå følsomme tema. Samtidig har de unnlatt å beskytte dem, tross appeller om å gjøre det.

Human Rights Watch, the international campaigning group, last month called for the government “to recall that its duty is to uphold the constitution and protect people’s lives, as well as their religious freedom”.

“It’s shocking that Bangladesh authorities not only failed to protect the bloggers despite complaints to the police about threats against them, but instead are proposing self-censorship,” said the spokesperson.

Bangladesh har 160 millioner innbyggere.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂