Islamismen er på fremmarsj i Bangladesh. Ytringsfriheten får stadig trangere kår, og kritikere hakkes i hjel. Lørdag ble forleggeren Faisal Arefin Deepan, som publiserte sekulære bøker, myrdet i Dhaka. Tre andre ble såret i to angrep på forlagene de jobbet i.

A publisher of secular books was hacked to death and three other people were wounded in two separate attacks Saturday at publishing houses in Dhaka, Bangladesh.

The attacks in Dhaka come amid fears about the rise of radical Islam in Bangladesh. At least four atheist bloggers have been murdered in the impoverished country this year.

Both of the publishers involved in Saturday’s attacks had published works of Bangladeshi-American blogger and writer Avijit Roy, who was hacked to death on the Dhaka University campus while walking with his wife in February.

2DF9A66500000578-3298144-image-a-29_1446311466315

Antallet som tør å si islamistene imot, minker. 

Den lokale ekstremistgruppen Ansarullah Bangla Team har påtatt seg ansvaret for drapene.

The slaughtered body of publisher Faisal Arefin Deepan of the Jagriti Prokashoni publishing house was found inside his office following the second of Saturday’s attacks, senior police officer Shibly Noman said.

Også to syriske anti-IS-bloggere fikk hodet avskåret i Tyrkia i helgen. De skrev innlegg på en facebookside kalt «Raqqa is being slaughtered silently» som har over 170.000 følgere. Det antas at IS står bak drapene.

Daily Mail

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂