Sakset/Fra hofta

Document hadde 145.367 unike brukere i mars, en oppgang på hele 190 % sammenlignet med mars i fjor. Antall sidevisninger er gått fra 610.443 til 1.247.191. Det er til å bli litt svimmel av.

Antall lesere tok av i fjor høst og da vi tok i bruk sosiale medier eksploderte det. En eller to gode artikler kan bety 50.000 nye lesere. Men dette er også lesere som er inne én gang og leser én sak. Såkalt fluktfrekvens blir da høy. Det ser ut til at det er en stabil lesermasse på rundt 100.000. Vi synes det er mange.

Flere skriver, og mer skjer. Til tider skjer det så mye at vi har nok bare med å henge med. Så skal det fordøyes, det skal synke. Helst skal man kunne lage en mening av det og det er det vanskeligste. En begivenhet har om man vil flere lag. Saken om algireren som planla massakre på kirkegjengere i Paris kunne det lages mer av og om: Krigen mot «korsfarerne» har kommet hjem, nå skal krigen mot «slaver av korset» som IS kaller kristne, føres også på europeisk jord. Det er en enkeltstående hendelse bare for den som ikke vil se noe mer.

Hvis man sitter og ser på en video av IS som knuser eller sprenger 3.000 år gamle statuer eller relieffer fra Assyrien. Hvilket århundre befinner vi oss i? Hvilken æra? De har stått i 3.000 år. De var reist av konger som sannelig ikke var noen blautfisker. De står omtalt i Bibelen og navnene innga skrekk. Nebukadnesar. Sanchrib. Slik ser de også ut, med sine sterke armer, hodepynt og krøllete skjegg. Men de hadde sans for inskripsjoner og ville bli husket. Dagens apokalyptiske riddere går uten å nøle inn for å utslette alle spor fra før 622. Min forstand står stille.

Det er i år 100 år siden folkemordet på armenerne begynte. Det er grunn til å spørre om fortiden er blitt levende igjen.

Takk til alle som støtter Document! Som sender penger, tips. Mengden av tips er så stor at vi ikke rekker bruke alle. Noen husker vi og tar opp senere.

Document.no kunne ha Ibsens ord som credo: Vær fullt og helt, ikke stykkevis og delt. Oppgaven er å ta frem alle sider ved en sak og ikke bøye seg for de som bare vil ha én. Det kan vi rett og slett ikke ha.

Det opplever vi at stadig flere mener.

PS. Det skjer mye land og strand rundt som ikke når riksmediene. Vi vil gjerne komme i kontakt med noen som kunne tenke seg å være lokal stringer.