Sakset/Fra hofta

I løpet av natten la nok en båt full av afrikanske immigranter ut fra Libya i håp om et nytt liv i Europa. Men den kantret da alle stormet over til den ene siden av båten da de oppdaget et redningsskip. Opptil 700 kan ha druknet.

Mange av båtene har bare nok drivstoff til å nå halvveis slik at de blir liggende å drive til de blir plukket opp av kystvakt eller andre fartøyer i området. Det skal ha vært flere slike kantringer rapportert. Blant annet ble en liknende hendelse rapportert av ITV forrige mandag da rundt 400 druknet. Og det er klart at vi plukker opp folk som drukner. Noe annet er ikke til å tenke på engang. Menneskesmuglerne vet dette godt og utnytter det til fulle.

For noen europeere er det blitt en daglig jobb å søke ut mennesker som flyter i havet for å se om de er døde eller levende. Noen andre bruker hele arbeidsdagen med å legge lik i poser. De vet at dette ikke lenger er enkelthendelser, men en ustoppelig strøm av triste skjebner hvis slektninger aldri får vite hva som skjedde med deres utsendte håp til Europa.

Det er ingen som kan komme med noen god løsning på det voksende problemet. Jo mer man hjelper, jo flere vil forsøke å ta seg over havet. Mange av immigrantene sier at de vil risikere livet uansett. De sier at det er det minst verste alternativet.

Mange på venstresiden tror at ved å gjøre det enklere å søke asyl i Europa, så vil flyktningene slutte å reise over i livsfarlige farkoster hvor de er overlatt til menneskesmuglere. Men sannheten er nok mer deprimerende: Det vil bare øke strømmen ytterligere. Å bygge flykningeleire på den andre siden av Middelhavet eller i Tyrkia vil bare bli et mål for millioner av mennesker som enda ikke har vurdert å forlate kontinentet.

27B1320400000578-3045468-image-a-1_1429434490652

De overlevende ble fraktet til Sicilia.

Situasjonen i Libya ble forverret etter Gadaffi. Det er gått fra forferdelig til grusomt, ikke minst for alle de som håper å forlate Afrika. I 2010 rapporterte BBC fra Gadaffis møte med Berlusconi. Gadaffi ville ha penger. Minst 5 miliarder euro ville han ha. Årlig. Som betaling for å stanse den afrikanske immigrasjonen og hindre et «svart Europa».

Libyan leader Col Muammar Gaddafi says the EU should pay Libya at least 5bn euros (£4bn; $6.3bn) a year to stop illegal African immigration and avoid a «black Europe».

Speaking on a visit to Italy, Col Gaddafi said Europe «could turn into Africa» as «there are millions of Africans who want to come in».

Italy has drawn criticism for handing over to Libya migrants it intercepts at sea, without screening them first.

Far fewer now reach Italy from Libya.

European Commission figures show that in 2009 the number of people caught trying to enter Italy illegally fell to 7,300, from 32,052 in 2008. The data was collected under the EU’s Eurodac fingerprinting system.

Col Gaddafi has forged close ties with Italy since a friendship treaty was signed two years ago. It sought to draw a line under historic bitterness between Libya and Italy, its former colonial master.

«Tomorrow Europe might no longer be European, and even black, as there are millions who want to come in,» said Col Gaddafi, quoted by the AFP news agency.

He was speaking at a ceremony in Rome late on Monday, standing next to Italy’s Prime Minister Silvio Berlusconi.

«We don’t know what will happen, what will be the reaction of the white and Christian Europeans faced with this influx of starving and ignorant Africans,» Col Gaddafi said.

«We don’t know if Europe will remain an advanced and united continent or if it will be destroyed, as happened with the barbarian invasions.»

Det er kanskje ikke så mange politikere foreløpig som angrer på at de ikke takket ja til Gadaffis tilbud, men om noen år så vil det kanskje bli ansett som en «opportunity missed».

Daily Mail