10.000 soldater skal forsterke sikkerheten i landet. I tillegg skal politiet mobiliseres; hele 5.000 politi skal beskytte jødiske institusjoner.

Syv hundre politi er utplassert ved de 717 jødiske skolene, sammen med 4.000 militære. Er det nok? Jeg antar at flere jødiske foreldre må ha tenkt den tanken.

Det var mange som trodde at en jødisk skole var målet for Amedy Coulibaly da han krasjet bilen dagen før han angrep den jødiske butikken.

The Jewish school in the Paris district of Montrouge, where gunman Amedy Coulibaly shot dead a police officer, harbours “a very strong presumption” that the establishment was his real target, the director said on Monday.

Catherine Hacoun, administrative director of the Yaguel Yaacov school in the south of the French capital, spoke to the Guardian after the interior minister, Bernard Cazeneuve, visited and announced the reinforcement of security at Jewish schools, heightening suspicions about Coulibaly’s motives.

Skolen ligger bare 100 meter unna åstedet for drapet på politikvinnen som ville hjelpe etter bilkrasjet.

An employee of a garage located at the scene of the shooting, who did not wish to be identified, said: “If you’re in a car with automatic weapons, you’re on your way somewhere.” Others suggested Coulibaly might have decided to kill the police officer after noticing her uniform, or because he was afraid that he might be stopped with weapons in his car.

Cazeneuve said the police did not know for sure whether the jihadi was on his way to the school, according to Hacoun. “But we’ve got a very strong presumption that he was,” she added.

While in Montrouge, Cazeneuve announced that army reinforcements would be called in over the next two days to protect Jewish schools and places of worship from antisemitic attacks. Addressing the parents of pupils at Yaguel Yaacov, he announced that the 717 Jewish schools and places of worship in France would be protected by 4,700 police and paramilitary gendarmes. They have already been under police guard after earlier antisemitic attacks in France.

The interior minister “came to reassure us and said we would be protected over the long term”, Hacoun said.

Fransk etterretning er på jakt etter flere medsammensvorne i forbindelse med Charlie Hebdo-massakren. Men spørsmålet er vel om soldater og politivakter ikke blir fremtidens syn. For når vil noen tørre å ta beslutningen å si at det er trygt for jøder i Frankrike? At de ikke lenger trenger bevæpnet beskyttelse? Eller «litt mindre» beskyttelse.

Problemet blir kanskje løst av seg selv med tiden med det tempoet som jødene nå flykter fra landet. Israels statsminister Netanyahu ønsker europas jøder velkommen til å bosette seg i Israel.

 France Attacks

Synagogene er, med god grunn,  allerede som uinntakelige fort

Alle de som trodde at det var nok å gå i demonstrasjonstog og kalle seg Charlie for at friheten skulle kunne gjenerobres, tok feil.

Friheten er blitt mindre. Folk er blitt reddere. Trusselen er enda større enn før.

The Guardian