Nytt

Den øverste påtaleansvarlige for Den internasjonale straffedomstolen, ICC, Fatou Bensouda, har informert Sikkerhetsrådet om at hun innstiller etterforskning av forbrytelser begått i Darfur. Grunnen er manglende interesse fra rådets side. Kina og Russland blokkerer at noe skjer som skader regimet i Khartoum.

Den sterke mann i Khartoum, Omar Bashir, var ikke sen om å triumfere. I 2009 ble han og flere av hans håndgagne menn tiltalt for krigsforbrytelser. Ingen er pågrepet. Nå innstiller ICC etterforskningen.

icc.fatou.bensouda.

 

«It is becoming increasingly difficult for me to appear before you and purport to be updating you when all I am doing is repeating the same things I have said over and over again,» Ms Bensouda told the Security Council.

«Given this council’s lack of foresight on what should happen in Darfur, I am left with no choice but to hibernate investigative activities in Darfur as I shift resources to other urgent cases.»

Overgrepene har ikke tatt slutt i Darfur. For noen uker siden ble det meldt at regjeringshæren hadde voldtatt 200 kvinner i landsbyen Tabit. FN-styrken Unamid har et menneskerettskontor i Khartoum. Det ville gjerne etterforske, men Khartoum svarte med å stenge kontoret samtidig som det sa at det selv har etterforsket og ikke funnet noe tegn til overgrep.

Slik peker Khartoum nese av det internasjonale samfunn. Bensouda sa Sikkerhetsrådets passivitet gjør at overgrepene vil fortsette.

«We find ourselves in a stalemate that can only embolden perpetrators,» Ms Bensouda said.

«What is needed is a dramatic shift in this council’s approach to arresting Darfur suspects.»

Hun sa voldtektene burde sette en støkk i rådet og få det til å reagere.

Ms Bensouda told the UN that the allegations should «shock this council into action».

Den internasjonale straffedomstolen trakk sist uke tilbake tiltalen mot Kenyas president om forbrytelser mot menneskeheten. Domstolen befinner seg i krise.

Afrikanske ledere har i lang tid vært irritert på at det kun er afrikanske ledere som straffeforfølges. Ugandas Mouseweni vil på neste afrikanske toppmøte legge frem forslag om at landene trekker seg fra domstolen.

http://www.bbc.com/news/world-africa-30458347