Åpningen av etterforskningen ble kunngjort av sjefanklager Karim Khan i Den internasjonale straffedomstolen ICC på slutten av et tre dager langt besøk i Venezuela.

Stående side ved side med Maduro sa Khan at han er klar over de politiske skillelinjene og «geopolitiske splittelsene» som finnes rundt situasjonen i Venezuela, men han lovet å ikke tolerere innblanding i etterforskningen.

Maduro sa at Khan etter innledende undersøkelser har «besluttet å gå videre til den neste fasen, i søken etter sannheten».

– Som stat respekterer vi denne avgjørelsen, selv om vi ikke er enige, sa Maduro.

Siden 2018 har domstolen etterforsket forbrytelser begått under Maduro. Khans forgjenger Fatou Bensouda sa i fjor at myndighetene, sikkerhetsstyrkene og støttespillerne har begått slike forbrytelser.

Det er blant annet tortur, voldtekter og andre former for grov seksuell vold, men også forfølgelse, som ifølge domstolen utgjør forbrytelser mot menneskeheten.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.