Nytt

Avisen Varden har fått et muslimproblem. Og vi, her på Document, er visstnok en del av problemet. Ja, hadde det ikke vært for oss så kunne muslimproblemet nesten lekende lett blitt feid under teppet.

Vardens muslimproblem er først og fremst avstanden til leserne. Lokalaviser har nettopp det som navnet indikerer: «lokale nyheter». Da nytter det ikke å holde tilbake viktige eller avgjørende sider ved saken. Lokalbefolkningen var tilstede når det skjedde. Det er de som stort sett leser lokalavisen. Det som står der må derfor stemme med deres egne opplevelser. Lokalaviser har ikke noe valg: Den grimme sannheten må frem!

«Hvordan skal vi som avis angripe en sånn sak?», skriver Varden. Hva slags sak, lurer du sikkert på nå. Dette må være en svær glohet potet for at avisen skal være usikker på sitt eget ståsted?

s_D2X5030-300x200

Rommet blir fullt av elefanter når det er snakk om muslimer

Den 13. november iår skrev Varden om en 11 år gammel jente som ble «banket opp av en guttegjeng» i lekehuset Eventyrfabrikken. Det var slik Varden helst ville at overskriften skulle være. En guttegjeng kan jo være hvem som helst, ikke sant?

Bortsett fra at denne gangen var det altså en muslimsk guttegjeng. Og de var der i regi av et muslimsk trossamfunn i Skien. De var altså tilstede fordi de var muslimer.

Og det har vi, fæle oss i Document, utnyttet. Tenk det! Vi var frekke nok, ikke bare til å viderebringe en lokal nyhet, men til å spesifisere i overskriften at det var en muslimsk guttegjeng. Hadde vi ikke gjort det, så ville kvalene til Varden definitivt ha vært langt mindre. For da hadde nesten ingen sett det… (er dette målet for dagens aviser?)

I ettertid kom det mange stygge leserkommentarer til Varden. Dette ser det ut til at de har tillagt Document en del av ansvaret for, selv om vi uhyre sjelden mottar rasistiske leserkommentarer. Men den biten vet jo ikke Varden noe om, så vi lar det ligge her.

Vi i Document hadde hverken vært tilstede eller intervjuet noen av partene i saken, så vi nøyde oss med å videreformidle Vardens artikkel om voldsepisoden. Det var tydeligvis slemt gjort, for nå har de fått et muslimproblem.

«Muslimer involvert i negative hendelser er brennbart», skriver Varden forsiktig. Ja, verden er skremmende. Nå også for 11 års gamle jenter i Skien!

Varden vil, fire uker senere (lang tenkepause – ukjent årsak), gjerne vise at de behandler alle likt og trekker frem at hvis det hadde vært snakk om Odd, eller Speideren eller Den katolske kirke som hadde med seg voldelige barn til Eventyrfabrikken, så ville de naturligvis ha skrevet det også.

Og poenget er? Enten må Varden tørre å skrive muslimer når de mener muslimer eller så får de la være å rapportere saker som involverer muslimer hvis det føles for ubehagelig. De kan jo alltids ta en «svensk» en.

Folk er folk og muslimer er definitivt folk også. Alle er vi enkeltpersoner på godt og vondt, ingen fortjener å bli møtt kun som representant for en gruppe.

Øh? Guttegjengen var ikke enkeltpersoner på godt og vondt.  Og de var representert på Eventyrfabrikken nettopp som en gruppe.

Adjektiver er problematiske, særlig de av religiøs natur.

Fra Vardens reportasje:

Ingen av de ansatte så hendelsen, men de ble gjort oppmerksomme i etterkant av noen av de voksne i følget til jenta. De voksne forklarte at guttene hadde slått, sparket og kalt henne hore.

La oss bare legge til: Dette er så grovt at vi hadde videreformidlet nyheten uansett hvilken nasjonalitet, gruppe eller religiøs tilknytning disse guttene hadde hatt. Vi kan bare tenke oss den lokale oppstandelsen som hadde funnet sted hvis guttegjengen var fra Odd!

Dette var ynkelige greier, Varden. Dere har gitt oss et deprimerende innblikk i medias tankegang når det gjelder negative nyheter om muslimer.

Istedet for å forsøke å unnskylde at dere rapporterer sannheten, så burde dere hatt oppfølgingsreportasjer om hvorfor muslimske gutter synes det er greit å slå og kalle norske jenter for horer.