Nytt

Mosul, Iraks nest største by, hørte vi sjelden om i norske medier før islamske terrorister i Den islamske staten, inntok byen i sommer. Nå kom meldingene om de mest grusomme mishandlinger. Mennesker ble korsfestet, lemlestet, fikk avkappet lemmer og tusener ble jaget på flukt. Vi fikk innblikk i et barbari fullstendig fremmed for oss – selv om mennesker med norsk pass også deltok.

Denne NRK-artikkelen viser til Den islamske statens herjinger i området. Som et lite apropos kan det være verdt å feste seg ved bildet til artikkelen. Her er ingen Gazas tårer. Fra Mosul ser vi glade barn i lek. Kristne barn som utsettes for islamistenes grusomheter – feller kanskje ingen tårer?

Dei attverande kristne fekk ein frist til klokka 12 laurdag med å forlate byen. Meldinga var klar: Konverter til islam, eller så vil sverdet tale. No er det truleg ikkje kristne igjen i byen.

Det er dessverre en gammel nyhet at kristne og andre minoriteter lider under det islamske åket, skjønt muslimene selv er det første offer for denne fryktens ideologi hvor sverdet taler.

Intet er nytt med lidelsene fra Mosul, men vi har valgt å glemme. Vi har ikke brydd oss med å huske historien. Vi har ikke brydd oss med å se nåtiden i lys av fortiden. Vi trodde ondskapen endte i en bunkers i Berlin, men i dag fornemmer vi dens nærvær igjen – midt iblant oss.

Bevisstheten svekkes når vi systematisk utsettes for desinformasjon om hva som skjer. Mediene hjelper islamister her hjemme til å formidle en teori om at barbariet i Midtøsten ikke har noe med islam å gjøre. Tvert imot gjentas det gang på gang at de islamske terroristene misbruker islam. Islam fremstilles som fredens religion som ikke har noe med elendighetene å gjøre. Videreformidlingen av denne type desinformasjon er kommet så langt at man faktisk forsøker å innbille folk at det er kristne land som er mest islamske!? Dette ifølge en såkalt islamindeks.

 

Historiene fra Mosul kommer i reprise. Fridtjof Nansen, denne humanismens kjempe, hadde også noe å fortelle oss fra Mosul. Nansens varsku er fra 1926. (Sitatet er gjengitt i sin opprinnelige språkform).

Fra tusener på tusener av hjemløse flyktninger, av lidende og døende mennesker i forskjellige lann, lyder nu nødropene. Folk hører dem, men blir helst sittende.

Fra Mosul telegram om hårreisende jammer, tusener av fordrevne kristne, kvinner og barn røvet, voltatt, uten klær, prisgitt sygdom og vinter og elendighet; de som er tilbake i fjellene vil dø av sult.

 

Nansens røst (1945) s 650. Jacob Dybwads Forlag