Nytt

Gatekunstneren Banksy er blitt stor. Hans veggmalerier selges nå for hundretusener. Mannen som bruker gata som lerret er blitt et begrep.

Men han foretrekker anonymitet, og ikke alle vet å gjenkjenne en «banksy».  Det gjorde ikke kommunen Clacton-on-the-Sea i Storbritannia da det dukket opp et veggmaleri der som inneholdt forbudte ord.

Bakgrunnen var at den lokale parlamentariker, Douglas Carswell, meldte overgang fra de konservative til UKIP.

banksy.clacton

Banksy laget et bilde som latterliggjorde innvandringsskeptikere. De var som fugler på en telefontråd som vokter eget revir mot en inntrenger.

Men bildet falt noen tungt for brystet. Den var ikke entydig nok. Hva mente han egentlig? Hvilken side sto på han på? Hva «mente» kunstneren med tegningen. Noen fant ordene krenkende. Kommuneansatte inspiserte. De tok ikke risikoen på å ha det på en offentlig vegg.

 

banksy.clacton.muralBanksy pleier å laste opp nye verk til hjemmesiden sin og det gjorde han også denne gangen, med dette bildet. Men da var allerede bildet malt over

banksy.clacton.gone

Nigel Brown, communications manager for the council, said: «The site was inspected by staff who agreed that it could be seen as offensive and it was removed this morning in line with our policy to remove this type of material within 48 hours.

«We would obviously welcome an appropriate Banksy original on any of our seafronts and would be delighted if he returned in the future.»

Banksy er venstreorientert. Men han er også kunstner, og fordi han er kunstner er han leken, og ikke alt han gjør er entydig. Hvis man er ironisk er et bilde dobbelttydig, men politisk korrekte får problemer med tvetydighet. De vil ha entydige budskap.

 

 

banksy.westbank

Banksy tilhører venstresiden. Avvæpnende ironi/humor gjør at han er noe mer enn en klassisk venstreorientert: En palestinsk jente kroppsvisiterer en israelsk soldat.

 

 

http://www.bbc.com/news/uk-england-essex-29446232