I en massiv antiterroroperasjon i Sydney, Brisbane og Logan arresterte australsk politi i går 15 personer med forbindelser til den islamske staten (IS) mistenkt for å ha planlagt en offentlig halshugging, med påfølgende drapering av liket med IS-flagget og offentliggjøring av det hele på video.

Det kan virke som om risikoen for et slikt skrekkscenario henger sammen med australske borgeres posisjoner internt i terrorstaten – en australsk borger sies å ha bevist sin troskap til IS ved personlig å ha skåret hodet av fire «svikere».

“Direct exhortations were coming from an Australian who is apparently quite senior in [the Islamic State] to networks of support back in Australia to conduct demonstration killings here in this country,” Australian Prime Minister Tony Abbott said at a press conference, as the BBC reported. “So this is not just suspicion, this is intent and that’s why the police and security agencies decided to act in the way they have.”

Terrorrekruttering og planlegging av halshugging kan godt gjøres av samme person:

One of those arrested, Omar Azari, appeared in court today, police told The Washington Post.

Dan Box of the Australian has been tweeting from court. He reported Azari is accused of conspiring with Mohammad Ali Baryalei, “alleged to have become one of the top recruiters in Australia for Islamic State,” according to the Australian.

Australia hevet terrortrusselnivået til det nest høyeste for en knapp uke siden.

Som i Europa veives det også på den andre siden av kloden med det etterhvert så velkjente svarte flagget. I Sydney skjer det også ledsaget av trusler:

The Sydney Morning Herald also reported death threats “similar to Islamic State’s” were made on a Christian school in Sydney this week.

Men driving a car holding a flag similar to the Islamic made verbal threats at the Maronite College of the Holy Family from a car outside the school.

“They said they were going to kill Christians,” a nun said.

Etterretningsrapporter kan tyde på at det estimerte antallet av seksti IS-jihadister fra Australia må fordobles.

Et terrorangrep i Australia ville utvilsomt ha hatt stor symbolverdi for IS. På den måten ville de ha gitt inntrykk av evne til å ramme over hele verden. Sett med øynene til en terroraspirant hvor som helst i verden, kan forsøket sannsynligvis virke inspirerende.

 

Washington Post: Terror raids in Australia nab 15 allegedly linked to Islamic State, some who planned public beheading