ISIS benytter all oppmerksomheten rundt sin militære fremgang til propagandafremstøt. En ny video «Det er ikke noe liv uten jihad» ble lagt ut torsdag. Der forteller briter og en australier om forlokkelsen i å slutte seg til jihad.

ISIS fremstår i en aura som skal lokke til seg unge muslimer fra hele verden, særlig Vesten. Britene har oppjustert antallet gudskrigere i Syria til 500.

 

De unge mennene sitter og forteller at de snart skal dra til Irak. De drar dit sheik al-Baghdadi sender dem. – Skjebnen til ummahen sitter i nakken din, sier den ene, tre ganger. Det er tendens til kult rundt al-Baghdadi.

– Livet hjemme i Storbritannia er meningsløst, sier en annen. – Kuren for depresjon er jihad, fortsetter han. Muslimer lever æreløse liv blant kuffar – den vantro. For å gjenvinne æren må man gjøre jihad.

uk.syria.nasser.muthana

En av de som snakker er Nasser Muthana (20) av jemenittisk opphav. Foreldrene er bosatt i Cardiff. De fikk sjokk de forsto at begge sønnene var reist til Syria. Den yngste Aseel er bare 17 år.

uk.syria.aseel.muthana

Faren Ahmed sier han ikke forstår noenting. Begge guttene var i gang med høyere utdannelse og siktet mot karrierer, den ene som lege. – Noen må ha hjernevasket dem, mener han.

uk.jemen.cardiff.jihadsonsMen man må spørre: foreldrene går kledt som om de fortsatt bor i Jemen. De sender barna på skoler, men hvilken bagasje har de med seg? Faren forteller at det siste han så av sønnen Nasser var da han ga ham 1100 kroner for å dra på et islamseminar i Shrewsbury. Har ikke faren fått med seg at slike seminarer kan være noe annet enn det de utgir seg for? Har han ikke forstått at politisk islam er en faktor som kan ta fra ham barna?

Han skylder på andre. Men burde han ikke fulgt litt bedre med selv?

Radikaliseringen kommer ikke out of the blue. Det ser man av at det er skolekamerater som drar sammen.

uk.syria.bangladeshera second Briton in the Isis video was identified as Reyaad Khan, 20. He studied in sixth form with Nasser Muthana at Cardiff’s Cantonian High School;

En må anta at Nasser og Reyaad har utviklet seg parallelt og at interessen for politisk islam ikke er helt ny.

Syria og Irak fungerer som magnet på jihadister fra hele verden, og som et laboratorium. Personer som allerede har vist voldelige tendenser får her utfolde seg. Hva vil de gjøre når de kommer «hjem»?

 

 the London-born son of a lieutenant to Osama bin Laden, who is based in a Syrian terrorist camp, has threatened to carry out bombings and beheadings in Britain;

 one of the jihadists pictured in the Isis recruitment video is an Australian citizen at the centre of a plot to blow up the Melbourne Cricket Ground during an Australian Rules final;

 

Det er tydelig at de unge krigerne føler seg som en stor internasjonal hær som kjemper for den store saken.

Britiske, eller andre lands myndigheter, aner ikke hva de skal gjøre med krigerne. Å overvåke dem er en umulig oppgave, å fengsle dem vil øke antagonismen de føler mot Storbritannia. Det eneste effektive middelet kan være å frata dem statsborgerskapet og forby dem innreise. Det vil kunne ha en avskrekkende virkning, i det minste på familier og muslimske miljøer. Å miste statsborgerskapet vil være et tap mange ikke vil bære.

Hvor er rettferdigheten i dette?

ISIS har erklært krig, ikke bare mot Bashar al-Assad. De har erklært shiaene krig, og i videoen sies det at de står klare til å dra til Libanon og Jordan for å kjempe når sheik al-Baghdadi gir ordre om det. Det er ingen grunn til å tvile på at dette er alvorlig ment. De som slutter seg til denne krigen for å destabilisere Midtøsten, har samtidig vervet seg til en sak som truer også Storbritannia eller Norge for den del.

Lord Carlile, som tidligere har hatt ansvar for anti-terrorlovgivning, kritiserer regjeringen for å ha erstattet adgangen til såkalte Control Orders mot terrormistenkte, til noe forebyggende og etterforskningstiltak mot terrorisme. Problemet er bare at de aldri er anvendt. Hvor er den politiske viljen?

 

Control orders were replaced by Terrorism Prevention and Investigation Measures (TPims) but those came with a time limit. Lord Carlile disclosed yesterday that not a single terror suspect in Britain was subject to a TPim

 

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/iraq/10914401/Britons-fighting-for-Isis-in-recruitment-video.html

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/10917357/The-brilliant-brothers-who-left-British-suburb-for-jihad-in-Syria.html