Nytt

Fotballspilleren Nicolas Anelka har sørget for at den antisemittiske hilsenen Quenelle er blitt verdenskjent etter at han gjorde hilsenen for å «feire» sitt første mål mot West Ham lørdag.

Anelka (34)  spiller for West Bromwich. Han er født på Martinique, og konverterte til islam i 2004. Han er en av Frankrikes toppspillere og har en lang karriere bak seg.

fotball.nicolas-anelka_1881264a

Flere fotballspillere i Premier League har gjort quenelle utenfor banen. Forskjellen denne gang var at Anelka gjorde hilsenen inne på matta, under spillet. Det sørget for maks oppmerksomhet og at han brøt reglene.

Da Anelka og West Bromwich forsto hvor kraftige reaksjonene var, forsøkte de beklage. Anelka sier han kun gjorde det for en venn, og at han aldri vil gjøre det igjen. Også main stream medier er med på denne bagatelliseringen. BBC World avfeide det også med at det var en hilsen til en venn.

frankrike.dieudonne

Men hvilken venn? Jo, det var komikeren Dieudonné, som var den som oppfant quenelle.

Det dreier seg om en hilsen som skal bryte forbudet mot nazihilsener/ytringer, men som likel uttrykker den samme antisemittiske trass.

I et Frankrike med en lov mot nazisme og Holocaust-forhånelse er det en viss trass i å vise fingeren til myndighetene. Men det spesielle med Dieudonné er at han har oppfunnet en Sieg Heil i revers. Det er samme bevegelse: Man strekker ut hånden og fører den mot venstre skulder.

De som gjør hilsenen forsvarer det med at det er en opprørs hilsen, og denne versjonen har f.eks. VG og NTB kjøpt. Men ser man på hvilke meninger Diedonné gir uttrykk for, blir denne bortforklaringen pinlig.

Wikipedia har en god artikkel om quenelle:

 

The quenelle (French pronunciation: ​[kə.nɛl]) is a gesture which is performed by pointing one arm diagonally downwards, while touching that arm’s shoulder with the opposite hand.[1] French political activist and comedian Dieudonné M’bala M’bala is credited with creating and popularizing the gesture, which he first used publicly in 2009 while campaigning as a candidate for the 2009 European Parliament elections at the head of an «anti-Zionist» list.[2] While Dieudonné says the quenelle is «an anti-establishment gesture,» it takes the appearance of a Nazi salute in reverse, and critics describe it as an expression of antisemitism. In France, displaying Nazi symbols is illegal if done to cause offense, and the quenelle is viewed by some as an underhanded manner of expressing hatred for Jews without inviting legal prosecution.[3]The negative intent of the gesture, they say, is further underlined by Dieudonné’s history of anti-Semitic remarks and racial hatred convictions.[4] Dieudonne was widely denounced for saying about Jewish journalist, Patrick Cohen: «When I hear Patrick Cohen speaking, I say to myself, you see, the gas chambers … too bad [they no longer exist]».[5]

The location of a number of photographed quenelle salutes in front of prominent Holocaust landmarks and Jewish institutions further suggests the prejudicial nature of the gesture. Individuals have been photographed performing the gesture at the Auschwitz extermination camp in Poland, and French essayist and film-maker Alain Soral performed a quenelle in front of the Holocaust Memorial in Berlin. In September 2013, two French soldiers on duty had their picture taken in front of a Paris synagogue doing a quenelle.[1]A man wearing a shirt featuring a portrait of Yasser Arafat was photographed performing a quenelle in front of a Jewish school in Toulouse, where in March 2012 a rabbi and three children were gunned down.[6][7]

Når dette er allment kjent, hvordan kan VG/NTB eller BBC gi en så overflatisk, bagatelliserende fremstilling?

Svaret er at det er for ubehagelig å gå i rette mot antisemittismen som trives i bestemte muslimske miljøer. I Dieudonnés tilfelle spilles det på antisemittiske og fascistiske undertoner. Han er stor stjerne i Frankrike, og utfordrer den gode borgerlige smak på scenen og utenfor. Men hvis det blir opprørsk å være antisemitt hva sier det om utviklingen? Hva sier det om de som lukker øynene fordi budskapet kommer fra mennesker som man ikke vil tråkke på tærne?

Hvordan ville reaksjonen i mainstream-mediene vært om det var en ikke-muslim, en hvit eller latinamerikansk spiller som hadde gjort Sieg Heil? FIFA har tatt rasisme på alvor. Skal man ta lettere på antisemittisme fordi det kommer fra en muslimsk spiller? Det vil være å diskreditere hele holdningskampanjen mot diskriminering.

Sportskommentatoren i Daily Telegraph, Henry Winter, tror ikke et øyeblikk på at Anelka ikke visste hva han gjorde. Han sier Anelka er en meget intelligent person. Han vet hva quenelle betyr.

Franske myndigheter tar saken alvorlig.

 

While Anelka said he did a quenelle as a «special dedication» to his friend Dieudonné, French minister for sportValérie Fourneyron called his actions ‘shocking’ and ‘disgusting’, adding: “There’s no place for anti-Semitism on the football field.”[4] In November, a photograph of French footballer Mamadou Sakho performing the quenelle with Dieudonné was discovered. Sakho said he had been tricked into making a quenelle without knowing its meaning, and that the photo had been taken six months earlier.[8]

On 23 December 2013, French President Francois Hollande said, «We will act, with the government led by [Prime Minister] Jean-Marc Ayrault, to shake the tranquility which, under the cover of anonymity, facilitates shameful actions online. But also we will fight against the sarcasm of those who purport to be humorists but are actually professional anti-Semites.»[3] In a statement on 27 December 2013, France’s Interior Minister Manuel Valls said he would consider «all legal means» to ban Dieudonné’s «public meetings,» given that he «addresses in an obvious and insufferable manner the memory of victims of the Shoah[9]

Man ser en tendens til at quenelle blir pop, noe man deler på sosiale medier. Slik jihadreiser til Syria er blitt pop, noe man deler på samme måte. Det er samtidig en trivialisering av antisemittisme, noe man kan si bare er en sosial greie. Men konteksten er tydelig nok, og det skumle med denne gesten er nettopp at den blir en gruppeting, en identitetsmarkør, men en usynlig måltavle: jøder.

Dieudonné og hans kone sier quenelle nå lever sitt eget liv. Samtidig har de tatt ut copyright på den. Vil franske myndigheter våge å sette foten ned?

While Dieudonné said in August 2013 that «the quenelle had taken on a life of its own and had become something he could no longer claim as his exclusively,» he has been working on launching a range of quenelle-related merchandise and in October 2013 his wife registered the quenelle as a trademark with the French National Industrial Property Institute.[1]

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Quenelle_(gesture)

http://www.vg.no/sport/fotball/engelsk/artikkel.php?artid=10141860

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/west-bromwich-albion/10543309/Nicolas-Anelka-and-West-Bromwich-Albion-must-apologise-now-over-quenelle-gesture.html