Tavle

Når den svenske tidligere journalisten Göran Fröjdh på sitt eget nettsted skriver fornuftig om outingen av nettdebattanter i Expressen, blir artikkelen etter en tid slettet. Den traff kanskje litt for godt? Google Cache er uansett nådeløs.

Saken har to sider, hvordan man nå enn ser på dem:

Så när Expressen outar SD-toppen Marie Stensby för vad hon skrivit under pseudonym på Avpixlat är det inte ett dugg synd om henne. Däremot skadar det inte SD ett jota – snarare tvärtom.

Men om Expressen verkligen nu ville göra en insats för att hindra SD att växa ytterligare, gör tidningen nu tyvärr ett präktigt självmål när den hänger ut vanligt folk som en pensionerad docent och en småföretagare i åkeribranschen.

En dash dobbeltmoral er nevnt:

Det ironiska i sammanhanget är att samtidigt som de stora medierna förfasar sig över NSA/FRA:s massövervakning och över polisens Romregister – som faktiskt innehåll namn på riktiga brottslingar – applåderas införandet av ett politiskt åsiktsregister där mer än 6200 svenskar nu finns.

Og en dash til:

Bakom avslöjandet – eller om det nu är ett hack – står Researchgruppen, vänsterextrema AFA:s egen underrättelsetjänst. I tidningen intervjuas en företrädare för gruppen som själv har en historia av hatbrott bakom sig – han är bland annat dömd för en järnrörsattack (!) – och uppgifter gör gällande att han satt häktad i nära två veckor tillsammans med Gottfrid Svartholm Warg, misstänkt för dataintrånget i Skatteverkets folkbokföringsregister förra sommaren.

Som svar på en direkt fråga från Tobias Jerlerup och Thabo Muso i våras, lät Researchgruppen meddela att de inte har någon anledning att ta avstånd från AFA och dess våldsutövande.

Artikkelforfatteren poengterer passende at avisen er et redskap for makten snarere enn maktkritisk:

För Expressen, en gång en tidning som utmanade makten, sparkar nu istället neråt. Att på fullt allvar hävda att en småföretagare i åkeribranschen är en ”makthavare i näringslivet” är skrattretande och verkar vara ett tamt försök att sanktionera en publicering som aldrig borde ha gjorts.

Jammen var det ikke enda litt flere doble standarder ute og gikk:

Moralen i det hela är att det är helt OK att bedriva massövervakning, registrera åsikter och upprätta hemliga register – så länge det gäller Sverigedemokrater och dess anhängare som har otur när de tänker och skriver.

Akk ja, sann. Det ble visst litt for sterk kost. Et klart arbeidsuhell å poste den. Du skal hedre din stat og din presse, så det går deg vel og du kan leve lenge i landet. Amen.

 

Via Snaphanen.

Les også

-
-
-
-
-
-