Sakset/Fra hofta

Endelig har Siv Jensen og Fremskrittspartiet gått ut og sagt at de vil følge handlingsregelen! Takk. Tusen takk.

Jeg har mange ganger tenkt at om jeg bare kunne vært Siv Jensen for et minutt, ett eneste minutt. Da ville jeg sagt høyt og tydelig til Jens Stoltenberg og til det norske folk: Fremskrittspartiet vil følge handlingsregelen, Fremskrittspartiet vil følge handlingsregelen, Fremskrittspartiet vil følge handlingsregelen.

Helt på tampen av valgkampen ser det ut til at Fremskrittspartiet har lært seg litt taktikk. Når man møter debattanter som Stoltenberg som overforenkler til det tragikomiske, og som frir hemningsløst til vår venstre hjernehalvdel og er totalt frakoblet den logiske høyre hjernehalvdel, så må ikke Fremskrittspartiet innby til komplekse debatter om handlingsregelen. Jens Stoltenberg og AP har fått servert de enkleste poenger – helt gratis. Nå håper jeg det er slutt på at Jens Stoltenberg sier at en blåblå regjering vil føre en uansvarlig økonomisk politikk. Han har fått lov til å prate om Fremskrittspartiet, handlingsregel og uansvarlig økonomisk politikk på inn- og utpust uten at noen forklarer folk hva dette faktisk dreier seg om.

Det er vondt å høre på alle de billige og uriktige poengene Jens Stoltenberg gjentar til det kjedsommelige i valgkampen. Bløffen om valget mellom skole og eldreomsorg kontra skattekutt til de aller rikeste, er en påstand oppegående mennesker ikke tror på. Verre er det med oljefond, avkastning og handlingsregel. Dette er vanskelige begreper og tallene er store, så det er lett å la seg blende av Stoltenbergs retorikk. Denne debatten vanskeliggjøres ved utspill fra NRK om at et stort flertall av økonomer (som NRK har vært i kontakt med) er uenige med Fremskrittspartiets syn på handlingsregelen.

Ett av Jens Stoltenbergs sikreste kort i valgkampen er å advare mot Fremskrittspartiet i regjering fordi de er økonomisk uansvarlige.  Dette fordi Fremskrittspartiet ikke vil binde seg til handlingsregelen. Handlingsregelen er denne hellige regel om å bruke maksimum 4 prosent av Oljefondet. Regelen ble innført i 2001 fordi vi skulle sikre fremtidige generasjoner, og ikke bruke mer enn realavkastningen av oljefondet.  Oljefondet er imidlertid blitt større enn noen kunne forestille seg. I 2010 passerte fondet 3000 milliarder kroner, og i dag er fondet steget til over 4.5 tusen milliarder kroner. Det triller inn nærmere seks tusen kroner i sekundet, så størrelsen på fondet øker jevnt og trutt og fort.

Dersom man holder seg innenfor handlingsregelen, så betyr det at man kan bruke drøyt 181 milliarder kroner i året. Den rødgrønne regjeringen budsjetterer i år med å bruke kun 125 milliarder. Virkeligheten er altså den at Fremskrittspartiet og Høyre kan plusse på årets budsjett med svimlende 56 milliarder kroner og likevel holde seg innenfor handlingsregelen – og i de stoltenbergske tankerekker drive økonomisk ansvarlig politikk. Stoltenberg kunne ikke med bakgrunn i handlingsregelen si at Fremskrittspartiet drev økonomisk uansvarlig politikk om de plusset på budsjettet med over 50 milliarder!(VG skriver 75 milliarder mer) Det er dette som er utrolig, men som mange ikke forstår. I sommer kunne Nationen fortelle at

med økte investeringer til helse, vei og politi, samt skattelettelser, bruker Frp i sitt alternative forslag til revidert budsjett 3,4 milliarder kroner mer enn regjeringen.

Fremskrittspartiet kunne faktisk ha budsjettert med enda 54 milliarder kroner og Stoltenberg kunne ikke kalt det for uansvarlig. Det er dette som er virkeligheten!

Med et oljefond som stiger så raskt, tillater handlingsregelen å bruke mye mer enn hva dagens regjering budsjetterer, og samtidig holde seg innenfor rammen på 4 prosent. Nå må Fremskrittspartiet gjenta høyt og klart og tydelig gang på gang at de vil følge handlingsregelen. Dersom Fremskrittspartiet (og Høyre) er klinkende klare på dette, vil Stoltenberg miste enda ett av sine billige, retoriske og usanne argumenter som han serverer morgen, middag og kveld i valgkampen.

På den annen side er det å forholde seg til en fast prosentsats på et fond som vokser så raskt – innført av Stoltenberg i 2001 – en høyst diskutabel måte å fastsette budsjettposter på. Det er nødvendig med en ny omfattende og tverrpolitisk prinsipiell debatt om oljefond og handlingsregel. Men den diskusjonen tar man ikke i valgkampen, og slett ikke med debattører som Stoltenberg som driver et uredelig og tvilsomt ordskifte. Stoltenberg overforenkler debatten slik at den blir misvisende og faktisk ender i parodien.(Selv påstår han det er Høyre og Frp som forenkler)

Det var jammen på tide at Siv Jensen satte skapet på plass. Stoltenberg er endelig fratatt muligheten til å kalle Fremskrittspartiet uansvarlig.