En meningsmåling i YouGov med et utvalg på 2.000 utført for The Sunday Times viser at kun 9% støtter å sende britiske tropper til Syria, 74% er negative.  Videre er bare 10% positive til å sende våpen til opposisjonen.  Til gjengjeld er 77% positive til å sende humanitærhjelp til sivile.

Denne målingen ble utført etter gassangrepet. Folkeopinionen har vært stabil i mange måneder og støtten til opposisjonen viser endatil en synkende tendens, selv etter nyheten om gassangrepet i Damaskus.

Det vil bli vanskelig for David Cameron å ignorere det britiske folkets motvilje, gass eller ikke gass. Hva har Storbritannia å vinne på nok et militært inngrep uten godkjennelse fra FN? Alle har Irak og Tony Blair friskt i minne. Hvor er bevisene for at det var Assad som sto bak gassangrepet? Vil det noengang kunne påvises all den tid våpeninspektørene kun har mandat for å etablere hvorvidt gass ble benyttet?

Og hva med Russland? De kommer ikke til å sitte stille å se på at USA, Storbritannia og Frankrike støtter islamistene militært mot Assad. Russland gjør hva de kan for å demme opp for fremtidige økte konflikter og islamisering i Tsjetsjenia. De har sin egen agenda og sin egen sikkerhet å ivareta. Både Russland, Syria og Iran advarer vesten mot å blande seg inn i denne borgerkrigen.

BBC skriver idag:

A Downing Street spokesman said Prime Minister David Cameron had called Russia’s President Vladimir Putin on Monday afternoon to discuss Syria and that they had  reiterated the position that the use of chemical weapons should merit a «serious response» from the international community.

But while Mr Cameron «made clear there was little doubt» the attack was carried out by the Syrian regime, Mr Putin «said they did not have evidence of whether a chemical weapons attack had taken place or who was responsible,» the spokesman  said.

Whitehall officials have told the BBC the next key decisions would probably be taken at Wednesday’s National Security Council meeting.

Utenriksminister William Hague er personlig overbevist om at Assad-regjeringen er ansvarlige for gassangrepet, men han har så langt ikke fremlagt noe som helst som støtter denne påstanden.

The foreign secretary said the suspected chemical attack was carried out by Syrian President Bashar al-Assad’s regime but it blames rebel forces saying footage of the attack was «fabricated».

Om det skulle vise seg at Hague har rett, så viser meningsmålingene at britene ikke har det minste lyst til å sende britiske soldater til Syria, uansett hvem som har gjort hva.  Neste valg er 7. mai 2015.  Kister med britiske soldater fra en krig i Syria som ingen ville ha er ingen valgvinner for Cameron. Cameron har forøvrig vært på ferie så han har ikke deltatt i den offentlig debatten hvor William Hague har vært prominent og nokså alene vil jeg tilføye. Politisk er det usedvanlig taust og Hague virker nærmest litt ensom i sin iver etter å «gjøre noe».

Blair fikk i det minste overbevist mange om at krigen i Irak var et nødvendig onde for å beskytte seg mot langdistanserakettene som han fikk folk til å tro kunne nå UK iløpet av 45 minutter. Denne gangen vet britene at enhver militær aksjon vil gjøre alt meget verre. Og det vil de ikke være med på.

The Telegraph  Yougov.co.uk

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂