Syria virker som orkanens sentrum som drar andre områder til seg. I shia-strøket av Beirut gikk det av en kraftig bilbombe tirsdag. 53 ble såret. I Kirkuki Irak ble over 50 drept i en selvmordsaksjon fredag.

CIA har advart libanesiske myndigheter om to lastebiler fylt med syv tonn sprengstoff hver på vei fra Syria til Libanon.

Det er helt klart et mønster: krigen i Syria øker motsetningene i nabolandene. Nå har selvmordsaksjonene som Hizbollah var de første til å bruke, blitt vendt til et våpen mot shia-militsen selv.

Man undres om CIAs advarsler nå hjelper Hizbollah til å beskytte sine. Etter tirsdagens bombe er det iverksatt sikkerhetstiltak rundt shia-moskeer og andre viktige shia-bygninger.

Hezbollah’s Al-Manar TV channel quoted Lebanese security sources to the effect that a week before the attack in Dahiyeh, the head of the CIA in Lebanon passed information to the directors of the Lebanese security services about the intention of Al-Qaeda-affiliated groups to carry out a series of strikes against Hezbollah. According to the CIA, two trucks, each packed with seven tons of explosives and driven by suicide bombers, were making their way from Syria toward Dahiyeh.

In addition, the CIA gave information from another source that two more tons of explosives were intended for attacks throughout Lebanon, including against the military and foreign diplomats.

The third report passed along by the American spy agency told of a senior activist in one of the extremist Sunni factions in Syria, who prepared a stock of 500 missiles to be fired from Syria into Baalbek.

Last Thursday, according to Al-Manar, a high-level security meeting was held in the Lebanese presidential palace in Baabda, attended by the president and heads of all the security services. During the meeting, some of the reports were presented to them.

http://www.timesofisrael.com/hezbollah-fears-attacks-from-al-qaeda-linked-groups/