Da Slovakia besluttet å markere at det i 2013 er 1150 år siden helgnene Kyrillos og Methodios kom til landet ved å lage en euromynt til deres minne, satte EU-kommisjonen foten ned etter protester fra blant andre Frankrike, fordi motivet inneholdt kors og glorie, og dermed angivelig var i strid med unionens sekulære verdier. (Saken er tidligere omtalt her.)

Hos landet som ble kristnet for mer enn tusen år siden av de to – Kyrillos la sågar grunnlaget for slavisk skriftspråk med alfabetet som bærer hans navn –, falt ikke EU-kommisjonens oppfatning i god jord, og siden har spørsmålet vært gjenstand for tautrekking mellom medlemsstaten og kommisjonen.

Nå har EU-kommisjonen gitt etter for Slovakias protester, og den aktuelle mynten kommer i sirkulasjon i juli.

 

Corriere della Sera: Ue: ok a croce su moneta euro slovacca

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂