Nytt

En gutt mellom 15 og 18 år står når frem overfor Aftonbladet og innrømmer at det var han som la ut alle bilder med grov sexspråk på en Instagram-konto.

Gutten har fått dårlig samvittighet fordi det har gått ut over en uskyldig person. En mobb på 500 ungdommer beleiret skolen hvor jenta gikk torsdag og oppførte seg meget truende. En jente ble overfalt, det ble også en pressefotograf og biler ble ramponert. 27 ble pågrepet. Jenta, som ble identifisert på sosiale medier, måtte gå i dekning sammen med sin familie.

Nå står en gutt frem og sier det var han som laget kontoen. For å bevise at han snakker sant gir han Aftonbladet passordet og det var ekte.

Gutten sier han bor i Gøteborg-området, men han tør ikke stå frem når han ser hvordan andre utpekte er blitt behandlet.

Han er ikke redd politiet. Han sier han er redd «folket».

Tonåringen uppger även att kontot skapades ”för skojs skull”, och blev chockad över konsekvenserna det fick. Ingen rädsla för polisen finns, men personen är oroad över vad som skulle hända om identiteten kom ut.

”Har flera gånger tänkt på att lämna mig själv till polisen, men det är nästan som att begå självmord, då jag kommer bli dödad”, skriver personen och fortsätter:

”Det är inte direkt polisen man ska vara rädd för. Utan folket, det är det som är värst.”

Samtidigt framförs en ursäkt till 17-åringen.

”Tycker riktigt synd om henne och hennes familj då hon verkligen inte förtjänar det.”

Att det gick så långt att det blev upplopp är personen oförstående till och tycker var ”överdrivet”.

Instagram-kontoen Kik er sosiale mediers svar på pastor Terry Jones, som med litt bensin og fyrstikker ble verdenskjent da han truet med å tenne på en Koran. Daniel P. Goldman kaller dette et nytt eksempel på asymmetrisk krigføring: én person kan vi global kommunikasjonsmidler starte en «krig», på samme måte som 16 terrorister kunne destruere World Trade Center. Instagram-kontoen er samme type fenomen: Gutten har harvet Facebook-sider for bilder, lagt dem ut sammen med grovt seksuelt sjikanerende språk. Selvfølig for å provosere. Så ble reaksjonen mye sterkere enn han hadde tenkt, og da er det «for sent» å angre. Nå tør han ikke stå frem. Saken bør være en lekse for alle som har omgang med ord.