Nytt

En egyptisk domstol dømte i dag åtte personer til døden in absentia etter å ha funnet dem skyldige i anklager knyttet til den anti-islamske filmen «Innocence of Muslims».

Flesteparten av de dømte — sju koptiske kristne, herunder filmskaperen Mark Basseley Youssef, og pastor Terry Jones — er bosatt i USA, hvilket betyr at dommen i praksis neppe innebærer stort annet for disse enn at de ikke får dratt på sightseeing til pyramidene.

Men signalet domstolen sender er svært uhyggelig. Etterspill og reaksjoner vil få politisk betydning, også om de uteblir.

Egypt’s official news agency said the court found the defendants guilty of harming national unity, insulting and publicly attacking Islam and spreading false information — charges that carry the death sentence.

Maximum sentences are common in cases tried in absentia in Egypt. Capital punishment decisions are reviewed by the country’s chief religious authority, who must approve or reject the sentence. A final verdict is scheduled on Jan. 29.

Terry Jones uttaler at kjennelsen viser islams sanne ansikt:

“We can speak out here in America,” Jones said. “That freedom means that we criticize government leadership, religion even at times. Islam is not a religion that tolerates any type of criticism.”

Av en eller annen grunn har ikke dommen straks avstedkommet høylydte fordømmelser i Vesten. Er det de sedvanlige lave forventingene til muslimer som gjør seg gjeldende? Kanskje manifesterer den seg her som manglende lyst til å kritisere rettsvesenet i et land hvis nye makthavere, Det muslimske brorskapet, roses som moderate.

Mon tro om det ville komme et kritisk pip hvis dommen skulle stadfestes av en fatwa som autoriserer privat fullbyrdelse av den utenfor Egypts grenser.

 

Washington Post: Egypt court sentences in absentia 7 Coptic Christians, US pastor to death over anti-Islam film