Nytt

To brødre og en søster møttes i anledning søsterens 19-årsdag.

Søsterens bursdag endte tragisk som en følge av hundretalls hugg med kniv og saks. Slike saker omtales som æresrelatert vold, men når man leser slike historier, så forstår man at det burde kalles ved sitt rette navn: ondskap.

Dagen endte med et uvanlig brutalt drap. 19 år gamle Maria døde av et hundretalls hugg med kniv og saks, skriver lokalavisen hd.se.

Det var broren som varslet politiet om det som hadde hendt. Han har forklart at søsteren ba ham ringe etter hjelp, men det kan umulig stemme, mener aktor i saken.

– Rettsmedsisineren konstantere at strupen var kuttet av. Hun kan derfor ikke ha snakket med broren, sier aktor Magnus Larsson.

Den 19 år gamle kvinnen hadde kort tid før drapet spilt inn en samtale hvor hun forteller om hvordan det er å leve under sin families æreskultur.

Ifølge rettsmedisineren stammer flere overfladiske sår på tiltaltes armer fra en kniv, og sårene stammer fra tiden for forbrytelsen.

– Da jeg var 15 år ble jeg voldtatt og bortgiftet, fortalte den 19-årige kvinnen i en samtale som ble spilt inn seks dager før drapet.

Samtalen var mellom henne og støtteforeningen Tenk Om, som arbeider mot æresrelatert vold.

Trusler og forfølgelse

Under den 34 minutter lange samtalen fortalte den unge kvinnen i Landskrona om æreskulturen i den irakske familien. Etter at hun ble tvangsgiftet i Irak, flyktet hun hjem til Sverige.

Frem til hun døde levde hun under trusler og forfølgelse, ifølge det hun selv fortalte i samtalen.

– Hun var konstant urorlig for å bli drept. Hun kjente på seg at noe ble planlagt, den følelsen viste seg være berettiget. Lydfilen sier jo alt. Via innspilningen blir hennes stemme hørt under rettsaken, Newroz Zeynep Ötunc i Tenk Om.

Aktoratet i rettsaken mener at det ikke foreligger bevis for æresdrap. Bistandsadvokaten til offerets søster beskylder Sverige for å legge lokk på æresrelaterte forbrytelser i landet.

Aktoratet mener at etterforskningen ikke har kunnet bevise at dette var et æresdrap.

– Det går an å bevise at tiltalte og resten av familien hadde synspunkter på hennes måte å leve. Min klient mener at det er viktig at det kommer frem under rettssaken, sier Elisabeth Massi Fritiz, bistandsadvokat for offerets søster, til nyhetsbyrået TT.

Fritiz, som specialiseret seg på æresrelaterte forbrytelser, beklager at det mangler kunnskap slike forbrytelser i Sverige.

– Det finns en redsel og feighet for å løfte på lokket og diskutere æresrelaterte forbrytelser.

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Gutt-17-i-Sverige-tiltalt-for-a-ha-drept-sin-soster-7055457.html

Les også