Israel fortsetter å fascinere. Den senere tid har vi fått flere tegn på at Israel har noe å lære Europa. Israel er åpen for individualister fra den andre siden. Det er ikke Europa i samme grad.  En ny film viser israelsk-arabiske Ameer fra byen Shaknin som bestemmer seg for å tjenestegjøre i den israelske hæren, IDF. Hvorfor? Fordi han elsker landet sitt. Israel. Han har betalt en høy pris. Ingen av hjembyens 22.000 innbyggere ville så mye som se på ham. Mn det spilte ingen rolle. Han hadde det i seg. Han ville det. Motstanden gjorde ham sterkere. Dette handler filmen om. En sterk historie. Hvorfor er det ingen tilsvarende europeisk film? om muslimer som går inn for sitt nye hjemland med liv og lyst og hyller ytringsfrihet og individuell frihet? Det er ikke fordi slike personer ikke finnes i Europa. Er det fordi det offisielle Europa ikke selv tror på at friheten gjelder for de nye innbyggerne? Slik kan det virke. Da får personer som Ameer det vanskelig i Europa. Forstår ikke det offisielle Europa at slik personer er de pionerer et nytt Europa trenger? I stedet er det grunn til å frykte at det nye Europa har anlagt et kollektivt syn, som gjør at Ameer også i deres øyne blir en forræder. Hva betyr det for Europas fremtid? Denne handler filmen handler derfor også om «oss». Slik stadig mer av Israel gjør.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂