Nytt

Obama-administrasjonen er frustrert over at Egypt og Tyrkia ikke presser Hamas til å innstille rakettangrepene. Tyrkia og Egypt kritiserer på sin side Washington for ikke å bruke sin innflytelse over Israel.

Det er snakk om to helt ulike posisjoner og kløften utvider seg.

“Our position continues to be that those nations in the region, particularly nations that have influence over Hamas, and that’s principally Egypt and Turkey, also Qatar . . . that those nations need to use that influence to ­de-escalate the conflict,” White House deputy national security adviser Ben Rhodes said Monday. “De-escalation has to begin with, again, an end to rocket fire from Gaza.”

Men mandag sa Erdogan at Israel var en terrorist-stat, og president Morsi har også uttalt seg til fordel for Hamas. Det samme har Qatar.

On Monday, Prime Minister Recep Tayyip Erdogan of Turkey, which has frequently served as a moderate voice in the region, described Israel as a “terrorist state” and condemned the airstrikes in the Gaza Strip, which is run by the Islamist group Hamas. Egyptian President Mohamed Morsi has warned Israel against a ground invasion and thrown his support behind Hamas’s leadership, sending his prime minister to Gaza.

Situasjonen er vanskelig for USA. Hvor langt tar Egypt og Tyrkia parti for Hamas? Står Israel og USA overfor en ny konstellasjon der Hamas er tatt inn i varmen og gjort til sak for de nye islamiststyrene? Da vil USA stå overfor helt nye utfordringer. For ikke å snakke om Israel.

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/fighting-in-gaza-leaves-us-in-difficult-position-with-turkey-egypt/2012/11/19/873f3ab2-325e-11e2-9cfa-e41bac906cc9_story.html