Sakset/Fra hofta

Hva kan Israel gjøre for å unngå invasjon av Gaza med bakkestyrker? Forsikre seg om at Hamas ikke kan ramme landets store befolkningssentra. Men hvordan kan de oppnå den sikkerheten dersom man ikke vet hvor mange ganger de palestinske terroristene kan ramme på slike avstander? Corriere della Seras militære analytiker Guido Olimpio antyder at historien vil gjenta seg:

Det holder med en rakett eller to mot Israels tyngdepunkt – Tel Aviv og omegn – for å holde trykket på motstanderen. Meldingen er klar: Jerusalem må bruke sitt krigsmaskineri, men vi kan fortsette å ramme dypt. Og det spiller ingen rolle hvor rakettene lander. Virkningen oppnås uansett.

Fra den andre siden er det umulig å blokkere utskytningene fullstendig. Rampene er mobile og plassert i bebodde områder. Israel har forsøkt å beskytte seg ved å ramme et lager tilhørende Hamas’ leverandører i Sudan, for siden å gå til overraskende angrep mot lagre i Gaza, målrettede sådanne, særlig for å nøytralisere de iranske Fajr 5-rakettene, som kan nå Tel Aviv. Palestinerne har sannsynligvis noen igjen, og de bruker dem med omtanke: de er strategiske «elementer». Til de vanlige operasjonene er det normalt nok med bombekastere og Katjusja-systemet, som kan «ramme» de sydlige områdene av Israel (12-45 km aksjonsradius). De palestinske gruppene har visstnok omlag ti tusen bomber til disposisjon. Hamas og Hezbollah anvender strategien benyttet av mullahene under den åtte år lange konflikten med Irak. Den gangen kriget man fra byene, som ble rammet av Scud-raketter fra de to fiendtlige regimene, ledet av henholdsvis ayatollah Khomeini og Saddam Hussein. Det militære resultatet var likt null, mens befolkningene betalte en høy pris.

Hvis man har en god militær organisasjon kan man fortsette på denne måten i ukevis. Det forteller de tidligere konfliktene i Gaza og Sør-Libanon. Rakettene er ikke bare et våpen, men også et byttemiddel under eventuelle forhandlinger. Det viser de siste ti årene, som er merket av en tragisk syklus: utskytning av raketter, israelsk gjengjeldelse, våpenhvile, forhandlinger. I det uendelige.

 

I palestinesi hanno missili per settimane