Nytt

Det har vakt oppsikt at Utenriksdepartementet torsdag mottar en egyptisk parlamentarikerdelegasjon som rommer representanter som stammer fra terrorgruppen al-Gamaa al-Islamiya.

Det var denne gruppen som sto for en terrorkampanje mot turister i Luxor så sent som i 1997.  Da Mubarak ble styrtet fikk man en ny sjanse og valgte å stifte et politisk parti. Gruppen gikk offisielt bort fra vold. Partiet heter Oppbyggings og utviklingspartiet. Det er så islamistisk at selv godkjenningskomiteen avslo første søknad med begrunnelsen at partiet var totalt religiøst.

Selv VG ved Lars Akerhaug reagerer på at regjeringen tar imot en gruppering som er kjent for terror, og totalislamisering av samfunnet:

I forrige uke gikk Oslos politimester og PST ut og varslet en felles offensiv mot det radikale islamistmiljøet her til lands – samtidig tas radikale islamister i mot av stortinget og Regjeringen.

Statssekretær Gry Larsen skal møte delegasjonen. Hun forsvarer inkluderingen av de ytterliggående islamistene via UDs pressetalsmann, Kjetil Elsebutangen, som sier på generelt grunnlag:

– Vi mener at det er viktig for Norge å ha åpne kanaler til mange politikere i det nye Egypt. Denne gruppen representerer sentrale politikere. De har uttrykt interesse for å sette seg inn i norske erfaringer, menneskerettigheter og demokratibygging. Da synes vi det er viktig å ta dem i mot, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet (UD)

Da VG presser ham og spør om samsvar mellom PSTs ønske om å forebygge og bekjempe radikalisering, faller Elsebutangen tilbake på at også andre land, deriblant USA, har møtt gruppen, og de har fått visum til Schengen.

– Al-Gamaa al-Islamiyya er et parti med en blodig
forhistorie og delegaten som kommer er selv dømt for å ha forsøkt å drepe Egypts innenriksminister i 1990?

– Den samme gruppen deltok tidligere i høst i møter i USA og hadde samtaler med medlemmer av Representantenes hus. De har også fått visum på normal Schengenprosedyre og er satt sammen av parlamentets president og landets utenriksminister, med godkjennelse av Egypts president.

Argumentet er altså at når andre gjør det, kan vi også gjøre det.

Men Elsebutangen virker ikke komfortabel. Gry Larsen derimot har møtt delegasjoner fra Det muslimske brorskap flere ganger. UD har sogar finansiert deres turer til Norge, også før maktovertagelsen. Det er snakk om en bevisst politikk, som nå også omfatter fundamentalistiske, man må si høyreekstreme krefter.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10055865