Nytt

De to somaliske brødrene som ble anholdt av dansk politi mandag, siktet etter terrorparagrafen, har betydning utover seg selv. Deler av det somaliske miljøet er provosert over anholdelsen.

Det bar fengslingsmøtet i Århus tirsdag preg av.

De to ble fengslet foreløpig til 25. juni. De anket til landsretten i Viborg, som godkjente fengslingen. Brødrene nektet å svare på spørsmål i retten.

De vil bli holdt i isolasjon og adskilt de to første uker.

Begge er danske statsborgere og har bodd 16 år i Danmark.

De to unge mænd nægter sig begge skyldige, oplyste deres to advokater, inden anklageren krævede resten af retsmødet afviklet for lukkede døre, en anmodning, som dommeren fulgte.

Den yngste af de to brødre, en 18-årig mand, var blevet anholdt mandag aften i et boligområde i den vestlige del af Aarhus. Han så meget ung ud, havde kort, kruset hår og lignede en skoledreng. Han bar en lys kjortel, blå bukser og havde bløde lysebrune sko. Han gik med bløde bevægelser og var smal over skuldrene.

Hans 23-årige bror var tilsvarende smalskuldret, bar en ternet lysebrun skjorte, lysebrune bukser, brune sko og var kortklippet. Han var blevet anholdt ved indrejse til Danmark fra udlandet, ligeledes mandag aften.

Terrormålet fremgik ikke
Ifølge sigtelsen, der blev læst op af anklager fra PET, Lone Damgaard, har de to brødre været i gang med at forberede et terrorangreb ”et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet”. Det fremgik ikke af sigtelsen, hvad målet for et angreb skulle være.

Den ældste af brødrene blev tillige sigtet for den paragraf i terrorlovgivningen, der handler om forberedelse til terror, ved at have deltaget i en træningslejr hos terrorgruppen Al Shabaab i Somalia fra den 18. januar til den 21. februar i år.

Somaliere blev forvist
Omkring 15 unge mænd – mange af dem med traditionelt muslimsk fuldskæg, groet langt ved hagen – forsøgte at få plads i retssalen. Men der var kun plads til få af dem, så en retsbetjent bad de fleste af dem om at forlade retssalen. Det gjorde de under højlydte protester, og en af de unge mænd pegede på den ene af de sigtede brødre og råbte: ”Inshallah – du kommer ud!”

Vrede i luften da somaliske unge blev sigtet