De fire unge irakerne som gruppevoldtok en 14-årig pike på et marked nær Kolding sommeren 2008, protesterer kraftig mot å bli utvist fra Danmark. Saken deres kom opp for høyesterett mandag. Advokatene hevder utvisning vil være å sette deres liv i fare.

»Det er åbenbart, at min klient ikke har en chance for at klare sig, hvis han bliver udvist til Irak,« sagde Henrik Dupont Jørgensen, der er forsvarer for den 21-årige, under sin procedure i Højesteret.

Alle advokater understregede i retten, at deres klienter hverken har slægtninge eller venner i hjemlandet, ligesom de er dybt afhængige af deres familier, som opholder sig i Danmark.

Men aktoratet er ikke i tvil: de har svak tilknytning til Danmark og er dårlig integrert.

De fire irakiske mænd har alle kun boet i Danmark i en begrænset årrække og ingen af dem er kommet hertil som små børn. Desuden har de et begrænset kendskab til det danske sprog og uddannelsessystem. Sammenholdt med forbrydelsens grovhed mener anklageren, at der derfor ikke kan være tvivl om, at de skal udvises.

Men det er flere momenter i saken. Mennenes familier reagerte på dommen i tingretten med å gå amok og rasere rettslokalet.

Advokatene spiller på offerrollen og ingen har anledning til å sjekke påstandene. At livet i Irak er tøft er klart. Men hvordan har piken det?

Det er et drag av klassejustis over voldtektssaker som denne. Publikum nærer en voldsom vrede når de hører om overgrepene. I dette tilfelle ble en purung, uerfaren pike voldtatt oralt, vaginalt og analt av fire voksne. Men advokatene spiller på gjerningsmennenes offerrolle. Enten det er drapsforsøk på Kurt Westergaard eller voldtekt, så blir utvisning presentert som et overgrep. Og velbetalte advokater blåser seg opp og mobiliserer lovfortolkninger på klientens vegne. Spørsmålet er imidlertid om gjerningsmenn har rett på en plass i det danske samfunn ved så grove forbrytelser? Har de ikke brutt kontrakten med det danske samfunn?

Den strengeste straffen de kan få er utvilsomt utvisning.

Det kan være greit å minne om vitnemålet til moren i rettssaken:

VORBASSE: Stemmen knækkede flere gange, da en mor til en 14-årig pige ved retten i Kolding fortalte om, hvordan hendes datter sent fredag aften den 18. juli sidste år blev voldtaget flere gange, da hun var gæst på Vorbasse Marked. Fire unge irakiske mænd i alderen 17 til 22 år er tiltalt for gruppevoldtægt. De står tiltalt for at have tvunget den mindreårige pige til samleje plus en del mere.

Den 14-årige pige var sammen med nogle veninder gæster på Vorbasse Marked.
Jeg skulle hente dem, og jeg ringede klokken 21.30, men min datter fortalte, at de andre ville blive i Vorbasse til klokken 24, fortalte moderen i retten.

Hun mistede kontakten til pigerne. Klokken 23.40 ankom hun til festpladsen i Vorbasse, hvor hendes datter sad sammen med samaritterne og en politibetjent.
Hun var helt ude af den. Hendes øjne var panikslagne, fortalte moderen i retten.

Da den 14-årige så sin mor, stak hun af. For moderen måtte ikke vide noget om, hvad der var sket. Pigen gemte sig og blev først fundet lidt senere. Først på dette tidspunkt begynder det langsomt at gå det op for moderen, hvad der er sket: Der er nogle drenge, der har gjort noget ved hendes datter.

Den grådkvalte mor oplyste i retten, at hendes datter aldrig har haft en kæreste. Hun var af sted til fest i Vorbasse i sine andendagsbukser fra konfirmationen få måneder tidligere. Bukserne var revet itu i forbindelse med voldtægten.

I første omgang bliver mor og datter sendt til sygehuset i Esbjerg, hvor man imidlertid ikke ved, hvad man skal stille op med et voldtægtsoffer. Så gik turen tilbage til hjemmet, der ligger i en by i omegnen af Grindsted. Her blev mor og datter hentet af en politipatrulje tidligt lørdag morgen den 19. juli og kørt til undersøgelse og afhøring i Kolding.
Den ene af drengene havde min datter kysset lidt med. De gik ud, hvor han tvang hende til at lægge sig, fortalte moderen om hændelserne.

Herefter slæbte gruppen på fem unge irakere pigen 500 meter væk til en p-plads ved en tennisbane, hvor flere af de unge mænd tvang sig til forskellige former for sex med den 14-årige pige. I forbindelse med voldtægten mistede den 14-årige sin mobiltelefon og sygesikringsbevis, så hun var i månederne indtil fire af de fem irakere blev anholdt og fængslet skrækslagen for at være alene hjemme. Det var nødvendigt at installere alarm.

Det hjalp, da de fire i løbet af oktober og november blev anholdt og fængslet. Men pigen har det stadig meget dårligt. Hun har været til 27 psykologsamtaler og skal videre til psykiatrisk udredning.
Hun har det meget skidt, fortalte moderen i retten.

Piken lider i dag av posttraumatisk stressyndrom, og har samtidig fått diagnosen sterk depresjon.

Den lille detaljen om annendags konfirmantbukser er rørende. Voldtektsmennene vet å velge seg ut svake ofre. Er det virkelig de som er ofre?

Jyllands-Posten: Advokater frygter for udviste irakeres liv

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂