Situasjonen ved skolene i Malmøbydelen Rosengård ligner anarki. Lærere er på desperat jakt etter ny jobb for å komme seg vekk fra kaoset. De som våger å prate om problemene må gjøre det anonymt.

ROSENGÅRD. Mängder med lärare på Rosengårds skolor letar desperat andra jobb. De vill lämna en kaosartad arbetsmiljö och de beskriver skolor i anarki med ständiga brandlarm och upploppsliknande stämning.

Samtidigt som detta sker får deras högsta chef pris som årets bästa offentliga chef. De undrar hur det kan gå ihop?

Skånskan har träffat tre lärare som jobbar på en av skolorna i Rosengård. De vågar inte att ha sina namn i tidningen därför att de vet sedan tidigare att arbetsgivaren inte gillar illojala medarbetare. Men de kan ändå inte bara se på när deras arbetsplats har förvandlats till ett fullständigt kaos. De vill att någon reagerar för att ta tag i det som de själva ser som en allvarlig kris.

Det påpekes at det er omorganiseringer som er årsaken til sammenbruddet i skolen.

Bakgrunden till de stora problemen är den omorganisation som har skett på skolorna i Rosengård. Tanken var att elevernas resultat skulle förbättras genom en förbättrad organisation som kallas «Framtidens skola». Men lärarna menar att resultatet har blivit raka motsatsen.

Det kommer også frem at miljøet på skolene har vært svært tøffe i mange år. Den nye organiseringen er dråpen som fikk det velkjente begeret til å renne over.

Det är en tuff miljö både för lärare och elever. Resurserna är knappa när det gäller personal men också materiel, inköpsstopp råder.

– Rosengårds skolor har varit en tuff arbetsplats under många år men vi har alltid haft stöd av varandra. Lärarrummet har varit en varm plats att komma till men nu är situationen så pass allvarlig att vi inte längre orkar ta hand om varandra. Även om det skulle komma en ny chef som jobbade på rätt sätt finns ingen kraft kvar, vi är körda i botten, säger en lärare.

http://www.skanskan.se/article/20120529/MALMO/705299952/-/larare-i-rosengard-vill-lamna-skolkaos

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.