En iransk ayatollah har udstedt en dødsdom over den tyskiranske rapper Shahin Najafi på grund af nummeret Naqhi, der af ayatollahen opfattes som en fornærmelse over for imam Naqhi, der er shiamuslimernes 10. imam. Internetavisen Asr Emrous, der er tæt knyttet til regimet i Teheran, har lanceret en kampagne, der taler for, at Shahin Najafi skal hænges som frafalden. Avisen opfordrer sine læsere til at finde og dræbe rapperen.

I 1989 udstedte Ayatollah Ruhollah Khomeini en fatwa over forfatteren Salman Rushdie oven på udgivelsen af bogen De Sataniske Vers. Nu er den samme skæbne overgået den tyskiranske rapper Shahin Najafi. Ayatollah Nasser Makarem Shirazi har i en fatwa erklæret rapperen for frafalden (fra islam, red.), hvilket er ensbetydende med en dødsdom efter islamisk lov.

31-årige Shahin Najafi har boet i Tyskland, siden han forlod Iran i 2005. Det betyder imidlertid ikke, at han nødvendigvis er udenfor det iranske regimes rækkevidde. Websitet Shia-Online.ir har udlovet en dusør på 100.000 dollars til den, der dræber rapperen, og internetavisen Asr Emrous opfordrer også sine læsere til at dræbe Shahin Najafi, men forventer angiveligt, at læserne slår rapperen ihjel gratis.

 

Det er den farsi-sprogede sang Naqhi, der har bragt sindene i kog. Sangen satiriserer over alt fra iranernes optagethed af næseoperationer over verdenssamfundets økonomiske sanktioner til præsidentvalget i 2009. Naqhi er blevet et hit på YouTube, hvor nummeret er blevet vist 320.000 gange. Sangens omkvæd har en reference til shiamuslimernes tiende imam Naqhi, og det opfattes af Shia-Online som “krænkende”. Shahin Najafi siger, at han ikke har haft til hensigt at krænke islam eller imam Naqi. Sangen er derimod ifølge ophavsmanden en satire over det nuværende iranske samfund.

Den danske forening Frit Iran har to gange haft besøg af Shahin Najafi.

Dansk-iransk støtte til Najafi
I Danmark aktioneres der til fordel for Shahin Najafi i dag klokken 19 foran Irans ambassade på Svanemøllevej. Her vil der pågå “dans mod fatwa”, hvor de fremmødte for at vise deres støtte til Shahin Najafi og retten til at ytre sig frit, danser til Najafis sang Naghi. Desuden vil en del eksiliranere stå frem og offentliggøre deres navne som frafaldne og vantro.
vantro jaleh 585x783 Kræver død over rapper
Den tidligere politiker for Enhedslisten og nuværende talskvinde for Frit Iran – Jaleh Tavakoli – bekender sig som vantro ved dagens aktion foran den iranske ambassade.
Aktionen begynder klokken 19 foran den iranske ambassade på Svanemøllevej 48 i København.
Salman Rushdie of music
Shahin Najafi var aktiv som undergrundskunstner i Iran, inden han i 2005 kom til Tyskland. I Tyskland har han arbejdet med grupperne Tapesh-2012, rockbandet Antikarisma, Rapknot Group og Ghogha. I Iran bliver hans musik distribueret via det sorte marked eller internettet, da den er bandlyst af regimet på grund af sin politiske og kritiske karakter.
Najafis tekster handler om teokrati, fattigdom, sexisme, censur, børnearbejde, dødsstraf og stofafhængighed. Shahin Najafi kaldes “den iranske Eminem”. Efter fatwaen imod ham har det arabiske medie Al Arabiya givet Najafi tilnavnet ”Salman Rushdie of music”.
http://www.denfri.dk/2012/05/kraever-dod-over-rapper/#more-18381

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.