Nytt

Avgangen til Audun Lysbakken utløser et skred av spekulasjoner om omrokeringer blant SVs statsråder. En av taburettene er forskningsminister Tora Aasland, men hun sier hun ikke vil gå av.

Statsråd Tora Aasland vil i hvert fall ikke gå av. Til Forskerforum.no forteller Aasland at hun ønsker å fortsette. Hun åpner likevel for at det kan skje dersom den nye ledelsen i SV mener det er nødvendig.

– Kan du kommentere påstandene om at du blir skiftet ut?

– Jeg har ingen planer om å gå av.

– Så du har lyst til å fortsette?

– Det har jeg. Det er den nye ledelsen i SV, som skal velges på landsmøtet, som tar de beslutningene som de syns er nødvendige. Det er opp til dem, men jeg har ingen planer om å gå av.

– Halvorsen opptatt av de yngste

Administrerende direktør i NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter Abelia, Paul Chaffey, tror imidlertid at mye kan skje selv om Aasland sier hun vil bli.

– Selv om hun har avtalt noe kan hun ikke si det før det skjer, sier Chaffey, som tidligere har vært SV-politiker.

Han tror en eventuell deling av miljø- og bistandsministerposten for å få inn Inga Marte Torkildsen, kan peke i retning av at Halvorsen overtar Kunnskapsdepartementet. Det kan føre til mindre opperksomhet rundt forskning, mener han.

Det er underlig hvis Aasland klorer seg fast. Hun har vært lite synlig i det politiske landskapet og ikke greid å sette forskning på dagsorden: hva skal Norge leve av når oljen tar slutt?

Hvis Aasland ønsker å bli sittende, er det en kompliserende faktor, og nok et eksempel på at SV lider av svak realitetssans.

I kabalen man ser for seg vil Kristin Halvorsen overta hele Kunnskapsdepartementet, litt avhengig av hvor lenge hun må fylle skoene til Audun Lysbakken. Inga Marte Torkildsen er nevnt enten som ny barne-og likestillingsminister eller miljøminister, hvis departementet til Erik Solheim deles. Det siste virker mer sannsynlig. Torkildsen er blant dem som mener SV må markere seg tydeligere i miljøsaken.

Tora Aasland vil fortsette som forskningsminister