Nytt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til NRKs korrespondent Anders Tvegård at han er uroet over at debatten om Iran i USA er fokusert på militære løsninger.

Gahr Støre sier det er urealistisk og farlig å tro at «problemet» kan løses med militære midler.

På spørmål om han sikter til republikanerne, svarer Gahr Støre at det ikke bare gjelder dem, men generelt for debatten. Han synes det legges premisser som gjør at politikken går på skinner mot en militær løsning.

Det er oppsiktsvekkende at Gahr Støre sier dette mens han befinner seg i USA.

Den amerikanske ambassaden i Norge har tidligere skrevet om Gahr Støre at han anser seg selv for å være smartere enn andre. Her må man si at Gahr Støre er too smart for his own good. Dette er uttalelser som vil slå tilbake og skade Norges omdømme.

Gahr Støres uttalelse smaker av besserwissen og ovenfra-ned holdning. Den røper at Gahr Støre ikke følger med i den amerikanske debatten: debatten om Iran har pågått i lang tid, den er prøvende, analytisk, bred. Den militære opsjonen har aldri vært tatt av bordet, man håpet at Iran skulle ta til vettet. I november kom IAEAs rapport som for første gang bekrefter at Iran driver virksomhet som kun kan tolkes som tegn på forberedelse til å skaffe seg atomvåpen.

Irans naboland vil ikke tolerere at Iran får atomvåpen. Dette er en bekymring de fleste land i Midtøsten deler. Ikke bare Israel.

Den militære løsninger er et worst-case scenarie, men må være en mulighet i den politiske verktøykassen, hvis den skal ha noen avskrekkende virkning.

Gahr Støre indikerer at Norge – han uttaler seg på Norges vegne – prinsipielt er mot militære midler.

Det er et brudd på politikkens regler. Gahr Støre kan ikke uttale seg slik om USA, en alliert, uten at det får følger for forholdet mellom USA og Norge, og andre land vil se at den norske utenriksministeren provoserer USA på hjemmebane. Det er den type oppførsel man forbinder med land som står i et spenningsforhold til USA.

Hele intervjuet sendes i Verden på lørdag i P2 kl 1100