Feature

En av verdens største nålevende matematikere, russiske Grigori Yakovlevich Perelman, har avslått to internasjonale priser. De betyr øyensynlig ikke noe for ham. Det er spekulasjoner om hans mentale helse. Eller er det verden som ikke føler seg helt bekvem med mennesker som belønning og prestisje ikke gjør inntrykk på?

Ingen vet riktig hva Perelman holder på med.

Det er selvsagt mulig at Perelman er blitt sinnsyk. Dette har skjedd før med de aller største innen matematikken og logikken; skjebnen til Georg Cantor (mannen bak mengdelæren så vel som uendelighetenes matematikk og transfinitte tall) og Kurt Gödel (som ad matematisk vei klarla de teoretiske begrensningene for logisk tenkning) rinner en i hu. Men det virker ikke slik på det lille man har sett og hørt av ham de siste årene, og jeg tror heller ikke at det er den mest sannsynlige forklaringen.

Perelman sier det antagelig akkurat som det er, han holder på med viktigere ting, nemlig hvordan universum er formet. For å si det poetisk, så avleser han Guds skrift og formler for hvordan ting henger sammen, og i dét perspektivet blir en million her og en million der uvesentligheter. P

Perelman og Platon