Det er nok å gjøre når man akkurat har flyttet inn i en ny bolig, og det er nok av tidstyver som gjør at ting tar lenger tid enn ønsket. I går ble jeg regelrett fanget av et program på SVT1. «Debatt» heter programmet, og et av temaene som skulle debatteres var urolighetene i forstaden Backa i Gøteborg. Det var skremmende historier å høre fra vårt naboland.

Beboere i Backa har rapportert om skyting, bilbranner, stenkasting mot busser i trafikk og støyende adferd i form av trimmede mopeder som kjører frem og tilbake i gatene. Folk tør ikke å gå ut å handle i kiosken på kveldstid. Politiet og andre deltagere i programet omtaler situasjonen som akutt, men at de siste to uker er forholdene roet seg sammenlignet med hvordan det har vært. Årsaken til dette er politiets arbeid og nærvær.

Representanter for ungdommen var tilstede, og to unge menn fikk prate mye. En av dem var oppvokst i Backa, og er nå artist, den andre er bruker av egen tid og ressurser for å hjelpe vanskeligstilt ungdom. Deres holdning er enkelt og greit at de forstår ungdommene som lager bråk. Hva annet forventer samfunnet? Politiet er for brutale, ungdomsklubber legges ned, de er stigmatisert og mangler forbilder. Politiet bruker makt feilaktig. Det er samfunnets feil at det blir som det blir. Det er ikke ungdommens eget ansvar å ta vare på eget liv, slik disse unge mennene ser det. De sier riktignok at det er ikke rett å tenne på biler, men…..

En journalist, Malin Lebenfelt fra Gøteborgs Posten, ber ungdommene ta ansvar for seg selv. Hun spør hva de ønsker å oppnå med å gå til angrep på mennesker som klarer å ta vare på seg selv. Man har ingen rett til å angripe mennesker. Hun sa også at i stedenfor å henge ute og drive med bråk, så kunne de holde seg innendørs for å slippe bråk med politiet. Og om man skal ut, så ikke heng med gjengene. De unge mennene parerte med at folk som er bekymret for å gå ut kan holde seg inne.

Politiet fortalte at de har beslaglagt våpen, narkotika og sprengstoff i store mengder. Et klart bilde på hva som rører seg i svensk underverden. En av de unge innvandrermennene sier: «Der klarte de å gjøre jobben sin! Skal vi applaudere?»  Som TV-seer, så gjør man seg sine tanker om hvordan politiet blir behandlet.

Integrasjonsminister, Erik Ullenhag, vil ikke kalle situasjonen som er oppstått i Backa for et integrasjonsproblem eller et innvandringsproblem. Tross alt så går 600. 000 utenlandsfødte til jobb hver dag. Det er en akutt situasjon som samfunnet må ta tak i. Fra min sofa så undrer jeg om situasjonen i Backa ville vært like akutt hvis det var arbeidsledige «pur-svenskar» som bodde der.

Bilbrannene, hærverk og ran i Groruddalen gir assosiasjoner til Backa, men enn så lenge i miniatyr. Og man lurer stadig på hvorfor det forgjettede multikulturelle samfunnet stadig trenger så mye hjelp.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂