Feature

– Hvis noen i 1978 hadde fortalt meg at regjeringen snart ville stene kvinner til døde pga utroskap, hadde jeg ledd av vedkommende. Hvis noen hadde sagt i 1978 at vi snart ville ha en leder, Khomeini, som kom til å påberope seg guddommelig styrelse, og hente legitimiteten fra Allah, så ville jeg ledd. Ingen tok disse typene alvorlig.

Abbas Milani sier litt om hva slags kompetanse USA har på Iran – uten at det nødvendigvis betyr at hans analyser når frem til Det hvite hus. Men med en halv million iranere bare i California, har USA et iransk miljø som påvirker – alle veier, også når historiens korsvei når Egypt.

Milani sier uhyre interessante ting om Iran; det var på 70-tallet et langt mer fremskredent samfunn enn Egypt av idag, men en høyt utdannet middelklasse av professsionals. Sjahen var autokrat, han trodde faren kom fra kommunistene, og lot islamismen gro frem.

In 1975 I took a group of students on a tour of Iran as a professor.

Half of them were leftists and half were Islamists. All were opponents of the Shah, as was I. When the tour ended the Islamist students gave me two of Qutb’s books as a gift. I had never heard the name before, but my eyes were opened to this incredible world that was lurking there in Iranian society. It was right in front of everyone’s eyes, but nobody was watching.

Milani sier at de intellektuelle sviktet, og journalistene brød seg ikke om å lese hva Khomeini virkelig mente.

Det samme mønsteret ser man i forhold til Brorskapet idag. Det er som man ikke vil se. Førsteamanuensis Bjørn Olav Utvik får dosere om Brorskapets moderasjon, og det er ingen av Midtøsten-ekspertene som utfordrer ham. NRKs Jan Espen Kruse tippet idag at Brorskapet ville få 10-15 % ved et valg. Det fikk som kjent 20 % i 2005, da det stilte i noen utvalgte kretser. Man vil ikke vite.

Milani kan fortelle at sjahen holdt på å forhandle om å danne et sekulært parti, men så steg oljeprisen og sjahen dro ut proppen. Han ville ikke ha noen konkurranse.

Milani satt i Evin-fengslet med Khomeinis menn. Han så hva de var laget av, og hadde ingen illusjoner. Det er over 32 år siden. Hva har norske journalister, politikere og eksperter brukt tiden til? Er de lobotomerte, eller har de hjernevasket seg selv?

Man kan ikke skylde på mangel på litteratur. En mann som Milani er imponerende. Kjøp bøkene hans gjennom Document.nos Amazon-anbefalinger, og du støtter samtidig Document.