Nytt

Flere store norske PR-byråer har sagt nei til å arbeide for den israelske staten. Israel ønsker å bruke betydelige beløp på å bedre sitt omdømme i Europa.

Det er snakk om Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia, Spania, Nederland, Danmark, Sverige, Tsjekkia og Norge. Det er snakk om betydelige beløp: 20 millioner årlig i hvert land.

Men i Norge er det ingen byråer som sier seg villig til å ta oppdraget:

Men ingen av Norges største PR-byråer ønsker å påta seg et slikt oppdrag.
– Israel er et særdeles kontroversielt prosjekt, sier administrerende direktør Sigurd Grytten i Burson-Marsteller.
Geelmuyden. Kiese-sjef Hans Geelmuyden forteller at byrået hans jobber med Amnesty International, og at det dermed ikke ville ha vært et forenlig kundeforhold.
PR-byrået Gambit H&Ks sjef Lars Erik Grønntun sier saken må vurderes grundig på grunn av restriktiv policy.
Kreab Gavin Anderson vil derimot vurdere en henvendelse som ethvert annet oppdrag. Apeland Informasjon mener temaet er vanskelig, mens First House ikke vil kommentere saken.

Avslagene bør ikke overraske. PR-bransjen er værhaner og tilpasser seg den anti-israelismen som er utbredt i de øvre lag. Men de kan ikke helt ha næringsvett: Israel er en teknologisk og intellektuell stormakt. Et PR-arbeid kunne f.eks. bestått i å formidle kontakter som kunne gi kommersiell uttelling. Den politisk korrekte aversjonen mot Israel er til skade for norsk næringsliv.

Noe annet er om ikke Israel kaster pengene ut av vinduet, ved å satse på tradisjonell merkevarebygging.

Israels store problem er ensidigheten i mediene. Israel ville fått langt mer igjen for pengene hvis det bidro til å utdanne journalister og skribenter som skaffet seg kunnskaper og erfaring. No strings attached.

Under den kalde krigen laget CIA og amerikanerne fond som gikk til kulturarbeidere og medier i Europa: noe tilsvarende ville det vært bruk for nå. Med relativt små midler kunne man utrettet mye. Nettet viser daglig hvor mye folk ønsker motforestillinger til tvangsforingen.

Norske PR-byråer sier nei til Israel