Gjesteskribent

Man ser dem for sig i deres sølvgrå Toyota på vej til Danmark fra Stockholm. De fire små talebansvenskere. Med bilen proppet med krudt, kugler og opsparet had til en avis, hvis navn de formentlig ikke engang kan udtale, og hvis redaktionelle linje de sandsynligvis kun kender for 12 temmelig harmløse tegninger en trist efterårsdag for mere end fem år siden. Hvad mon de hører i bilradioen? 50 Cent? Koranen? Hansi Hinterseer?

Det kunne have været en ganske almindelig druktur til nabolandet i anledning af den forestående nytårsaften og en by berømt for sine mange unge, smukke og tilgængelige kvinder. Det var det bare ikke, hvis man ellers skal tro PET og Säpo, og det skal man nok, når det kommer til den slags. Meget tyder på, at målet for de fires lille udflugt til København var lidt mere alvorligt end et nytårsknald.

Normalt plejer vi at sige, at svenskerne eksporterer jernmalm, boliginteriør, tøj, ishockeystjerner og nobelpriser, men fra dags dato skal vi til at inkludere terrorister. Terrorister er en ny svensk eksportvare. Jeg vil tro, de bliver et hit.

Samme vurdering møder man hos den svenske terrorekspert Magnus Norell fra Totalförsvarets Forskningsinstitut, der er citeret i Berlingske Tidende:

Det er ingen overraskelse, at der er et samarbejde mellem ekstremister i Danmark og Sverige. Der er tætte bånd, og folk i begge lande kan lige så godt vænne sig til den her trussel. Vi har haft heldet med os, men der vil være folk, der vil fortsætte med at forsøge.

Vist så. Vi går fra slemt til værre, det tyder alt jo på. Hvad Mick Jagger sang om sig selv, gælder generelt for disse islamiske knaldperler: They just can’t get no satisfaction!

Alligevel er udtalelsen fra den svenske terrorekspert værd at bide mærke i. Efter alle disse år og efter alle disse sange, hvor svenskerne igen og igen har forsikret sig selv og hinanden om, at de skam befinder sig i en helt anden division af noble mennesker end de jævne og fæle danskere, er det nu lige pludselig “ingen overraskelse”, at der er tætte bånd mellem gale mænd i Sverige og Danmark.

Se, det er nyt. Jeg troede ikke, at der fandtes ekstremister i Sverige. Eller rettere: Det vidste jeg naturligvis godt, at der gjorde, men nu bliver det erkendt, indrømmet og udtalt for åben mikrofon, tilmed af en ekspert. Det er nyt.

Det er egentlig utroligt, hvad danskerne skal finde sig i. Først fortæller vores naboer os, at vi er nogle lede racister. Bagefter eksporterer de deres egne ekstremister til os med den tilføjelse, at det alt sammen er helt naturligt.

Der skal nok komme flere. Flere ekstremister, flere vendinger på den berømte tallerken og flere planlagte – og forhåbentlig forhindrede – massakrer og terrorforsøg på og udenfor Rådhuspladsen.

For at gøre en lang historie kort, går vi med garanti et spændende år i møde. Vi kan lige så godt gøre det oprejst.

GODT NYTÅR!

Mikael Jalving er historiker, kommunikasjonsrådgiver og foredragsholder. Han har blant annet utgitt bøkene Mig og Muhammed (2010) og Magt og ret. Et opgjør med Godheden (2007), og har den faste bloggen Frontalt i Jyllands-Posten.

Artikkelen Svensk terroreksport ble første gang publisert i Jyllands-Posten 30. desember 2010, og er gjengitt med forfatterens vennlige tillatelse.