Nytt

To ansatte ble alvorlig såret av brevbomber sendt til de sveitsiske og chilensk ambassadene i Roma torsdag. Bak står et løst nettverk av anarkister.

I det sveitsiske tilfellet er det hevn for at italiensk og sveitsisk politi har innledet at tettere samarbeid. Det førte til at tre anarkister ble arreestert tidligere i år. De hadde planlagt å bombe et senter for nanoteknologi som IBM eier, i Sveits.

Nettverkene er løse,personene treffes og holder kontakten på internett. Navnet på gruppen som påtok seg ansvaret var typisk nok: Det uformelle anarkist-nettverket.

Bruk av brevbomber er alvorlig. Bombene er enkle å lage; med krutt fra fyrverkeri. De kunne vært oppdaget hvis ambassadene hadde sendt posten gjennom en metalldetektor.

Statssekretær i innenriksdepartementet, Alfredo Mantovano, forklarer:

“It’s not a single structured, hierarchical group; it’s more a network, a galaxy,” he added. “Some groups fight against the prison system, others for immigrants’ rights. Others are concerned with labor market reform.”

Det skumle er at de hevner hverandre, hvis en blir arrestert, eller sprenger seg selv i lufta. Brevbomber er et farlig våpen og kan gå av nårsomhelst og hvorsomhelst.

In April, three anarchists, two Italians and one Swiss, were arrested in Switzerland following an investigation by the Italian authorities and charged with plotting an attack on an I.B.M. nanotechnology research center in Zurich. The three are now in Swiss jails. The Swiss ambassador to Italy, Bernardino Regazzoni, said a rudimentary explosive device and graffiti expressing solidarity with the three were found outside the embassy in October.

He added that Chile had been a target because of the death last year of Mauricio Morales, a Chilean anarchist who died in Santiago when a bomb he was carrying in his backpack exploded. Anarchists claim that the Chilean authorities were responsible for the death. “These groups know each other through the Internet,” Mr. Mantovano said.
..
The Chilean connection had previously been seen in Greece. A Greek group suspected of orchestrating the Athens parcel bombs in November, the Conspiracy of the Cells of Fire, had also claimed responsibility for a bomb in front of the Chilean consulate in Salonika, Greece, last year; the police defused it before it could explode. The Italian police said a group celebrating Mr. Morales also claimed responsibility for a letter bomb sent in December 2009 to Bocconi University in Milan; the authorities intercepted it before it could explode.

De to ambassadeansatte fikk alvorlige skader på hendene, og en risikerer å miste synet på ett øye. Man kan tenke seg de psykiske skadene.

The Chilean employee, César Mella, lost two fingers and nearly lost an eye. Doctors extricated pieces of metal from his chest, the director of the emergency room at the Umberto I Polyclinic, where both patients were taken, told Italian state television. The Swiss patient, Andreas Clemens, suffered serious wounds to his hands.

Fordi flere av brevombene er avslørt og uskadeliggjort, blir det ikke nyheter av dem. Men gruppen Uformelt anarkistnettverk, F.A.I. har holdt det gående siden 2003.

The police said the F.A.I. first emerged over the Christmas holidays in 2003 when it sent explosive devices to several European targets and a former Italian prime minister, Romano Prodi, who was then president of the European Commission.

Revenge Cited in Rome Embassy Attacks