Nytt

Tradisjonelt har det alltid blitt pyntet i Groruddalen i adventstiden. Borettslag og kjøpesentre har tradisjon for å ha juletrær med lys og annen julepynt. Vanligvis har det også hengt adventstjerner i vinduene, og i vinduskarmene har det stått adventslysestaker.

De som har veranda har også ofte hatt et lite juletre i blomsterkassa som har lyst opp.

Nå er det andre tider. Julepynten på offentlig område eksisterer fortsatt. Men i vinduene er det nå sørgelig trist når man drar avgårde til jobben en mørk desember morgen. Adventsstjerner og lys er så og si borte.

Det er da man ser at norske tradisjoner forsvinner, når nye kulturer tar over. Men som alt annet, et boligområde er vel like norskt selvom juletradisjonene dør ut.

Tar man et sveip inn i villastrøket, der det ennå bor mange etnisk-norske, pyntes det ennå til jul.

Det føles feil det som skjer.

På wikipedia fant jeg ut at:

Kildeopplysninger når det gjelder den førkristne julefeiringen, er svært sparsommelige. Den eldste sikre opplysning har vi i en strofe av Haraldskvedet som ble diktet av skalden Torbjørn Hornklove til Harald Hårfagre. Det er vanlig å regne at kvadet er fra omkring 900.

Det vil si at jul er feiret på forkjellige måter i ca 1100 år i Norge. Nå er tradisjonen i ferd med å dø i Groruddalen. Jeg vet med sikkerhet at de fleste barna på avdelingen i barnehagen der jeg jobber, ikke feirer jul. Vi er ikke et særtilfelle. I nabolaget mitt gikk jeg forbi en barnehage hvor ikke noe adventspynt eller julepynt henger oppe. Mest sannsynlig skal julen tones ned av hensyn til andre religioner og kulturer. Typisk norsk?