En nederlandsk domstol har i dag forordnet ny rettergang i straffesaken mot Geert Wilders, og samtlige dommere i saken blir skiftet ut.

Wilders anklaget dommerne i saken for partiskhet og begjærte dem skiftet ut etter at de hadde nektet å høre Hans Jansen, et av forsvarets vitner, som hadde skrevet på sin blog at Tom Schalken, et medlem av dommerkollegiet, hadde lagt utilbørlig press på ham privat under et middagsselskap ved å forsøke å overbevise ham om at det var rett å straffeforfølge Wilders.

Begjæringen ble tatt til følge, og rettssaken som skulle vært avsluttet 5. november må derfor begynne helt på nytt. Wilders selv er godt fornøyd med utviklingen, og sier i en kommentar at han nå regner med en rettferdig rettssak, som vil ende med at han frifinnes.

Den som nå kanskje løper størst risiko for å havne i klisteret er dommer Tom Schalken, som var medlem av rettsinstansen som i januar 2009 bestemte at den offentlige anklageren skulle reise sak mot Wilders. Hvis man finner at Jansens versjon av historien er rett, har Schalken trolig selv brutt loven, og under enhver omstendighet vist en adferd som ikke er en dommer verdig.

Associated Press: Dutch retrial ordered for Wilders hate speech case

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂