Det mest oppsiktsvekkende ved meldingen om at Flemming Rose kommer med bok, er at tre amerikanske storforlag var meget interessert, og holdt lange møter med Rose. Helt til de plutselig fikk kalde føtter og trakk seg. Deres oppførsel var en illustrasjon på bokens tittel: Tavshedens tyranni.

Ideen til den aktuelle bog blev født tilbage i slutningen af 2006, da Flemming Rose holdt et oplæg i en amerikansk tænketank.

Til stede var også en litterær agent, som satte Rose i gang med at opstille en detaljeret plan for den kommende bog.
Det tog ham et lille års tid.

»Jeg havde derefter ret lange møder med top executives fra tre store forlag. Og så skete det meget overraskende, at ingen ville byde på bogen. En af topcheferne havde ellers talt om at købe verdensrettighederne.

Min bog skulle efter hans mening sætte en dagsorden, som også Christopher Hitchens bog ‘ God is not Great’ havde gjort. Men her om ytringsfrihed i den globaliserede verden. Han spurgte også, om jeg kunne skaffe rettigheder til alle tegningerne. Men efter kun tre dage trak han sig fuldstændig. Jeg vil ikke sige, hvilket forlag det var, men han sendte mig senere en privat mail om, at hvis ikke sagen havde været så sensitiv, var vi aldrig kommet i den situation«, siger Flemming Rose.
Han siger selv, at han måske nok er paranoid, men han er ikke i tvivl om, at tegningesagens historik spillede ind på beslutningen.

»En af topcheferne spurgte, om jeg var parat til at gå igennem den samme ballade en gang til. I begyndelsen forstod jeg slet ikke spørgsmålet, for jeg tænkte, at sagen jo var overstået, så hvordan skulle der kunne blive ballade. Det var i november 2007, men siden har der jo været angreb på Kurt Westergaard, og enhver kan se, hvordan sikkerheden er blevet her på avisen«.

Fra Carsten Andersens intervju med Rose i Politiken 26. august 2010

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.