En av fem amerikanere tror at Barack Obama er muslim, viser en ny måling. Bare 34 prosent vet at han er kristen og hele 43 prosent kjenner ikke hans tilhørighet. De siste uttalelsene om støtte til Ground Zero-moskeen, har neppe dempet feiloppfatningen.

Målingen med de illevarslende tallene er tatt opp før han gikk ut og støttet byggingen av en moske to kvartaler fra Ground Zero.

Nearly one in five people, or 18 percent, said they think Obama is Muslim, up from the 11 percent who said so in March 2009, according to a poll released Thursday. The proportion who correctly say he is a Christian is down to just 34 percent.
The largest share of people, 43 percent, said they don’t know his religion, an increase from the 34 percent who said that in early 2009.

Religion er noe av det farligste man kan uttale seg om fordi det man sier gjerne går gjennom hjertet og ikke hodet. Barack Obama kan komme til å angre bittert på at han blandet seg i Ground Zero-striden. Igår uttalte han at han ikke angret.

Målingen er utført av Pew Research Center. En annen måling, utført etter Ground Zero-uttalelsene, bekrefter at Obama er ute på dypt vann.

In a separate poll by Time magazine/ABT SRBI conducted Monday and Tuesday — after Obama’s comments about the mosque — 24 percent said they think he is Muslim, 47 percent said they think he is Christian and 24 percent didn’t know or didn’t respond.
In addition, 61 percent opposed building the Muslim center near the Trade Center site and 26 percent said they favor it.

At republikanere og motstandere er tilbøyelig til å misoppfatte er til en viss grad forståelig, men at det også blant demokratene hersker usikkerhet om hans religion, er i høy grad bekymringsfullt.

In a separate poll by Time magazine/ABT SRBI conducted Monday and Tuesday — after Obama’s comments about the mosque — 24 percent said they think he is Muslim, 47 percent said they think he is Christian and 24 percent didn’t know or didn’t respond.
In addition, 61 percent opposed building the Muslim center near the Trade Center site and 26 percent said they favor it.

Hvor kommer oppfatningene fra? De finner belegg i Obamas familiebakgrunn.

Obama is the Christian son of a Kenyan Muslim father and a Kansas mother. From age 6 to 10, Obama lived in predominantly Muslim Indonesia with his mother and Indonesian stepfather. His full name, Barack Hussein Obama, sounds Muslim to many.

Dette er forhold som politiske motstandere har benyttet, feks. ved konsekvent å referere til hans mellomnavn. Mer alvorlig er det når Obama selv uttaler seg på en måte som reiser tvil ved om han forstår dagens konfliktlinjer mellom den muslimske verden og Vesten.

Kairo-talen blir ofte nevnt. Her sa Obama ting rosende ting om islam som har en annen side. Mange tolket det som en del av outreach-linjen.

Men så skjer det ting som tyder på at Obama har oppfatninger av islam og islamisme som stikker dypere, som gjør at han har problemer med å se tingene for hva de er. Hans første reaksjoner på Fort Hood-massakren var lunken og på siden. Obama syntes ikke å forstå hva som skjedde. George W. Bush er latterliggjort for sin første reaksjon på 9/11, da han satt i et klasserom i Florida. Obama var i samme klasse.

Støtten til Ground Zero-moskeen er enda verre. Det er et aktivt utspill, en innblanding som var helt unødvendig og som hans medarbeidere og partifeller åpenbart ønsket han skulle holde seg unna. Byggingen av moskeen er godt og godt ikke et spørsmål om religionsfrihet. Religionsfrihet betyr ikke rett til å trampe på andre, og det er det muslimene gjør ved å bygge så nær Ground Zero. Religionsfrihet vil si at de kan bygge alle andre steder. Slik ser et flertall av amerikanere det, og det er utslag av pragmatisme. Men Obama ser det ikke slik, han ville være prinsipiell. Men prinsipper som går på bekostning av menneskene fører sjelden frem. Særlig ikke når det kommer fra deres president.

Poll: Growing number incorrectly call Obama Muslim

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.