Nytt

Et flertall av velgerne i Sveits har stemt ja til et forbud mot bygging av minareter på moskeene, viser offisielle resultater. Over 57 prosent sa ja til forbud, bare fire av 26. kantoner stemte nei. Resultatet kommer som et sjokk på establishment i Europa, men også USA.

Reuters skriver at resultatet kan få økonomiske følger for eksporten til den muslimske verden.

En av lederne for anti-minaret-bevegelsen, Walter Wobmann, får nyheten om at det blir flertall for forslaget om å forby minareter på moskeer. Forslaget må nå skrives inn i grunnloven. Det er allerede forbudt å kalle til bønn i Sveits.

Voters in Switzerland have approved a ban on the construction of minarets on mosques, official results posted by the Swiss news agency ATS have shown.

Over 57 per cent of those who cast votes in Sunday’s poll approved the ban while only four cantons out of 26 rejected the proposals, paving the way for a constitutional amendment to be made.

Alle maktinstitusjoner – nasjonale som internasjonale – hadde stilt seg negative til forslaget: regjeringen, parlamentet og FN-organene i Geneve. Men i FNs hjemby i Europa var det 60 prosent som stemte for et minaret-forbud, et entydig signal fra folket.

If confirmed, the result would be a huge embarrassment for the neutral Swiss government, which had warned that amending the constitution to ban construction of minarets could serve could «serve the interests of extremist circles.»

«The initiative would appear to be accepted, there is a positive trend. It’s a huge surprise,» French-language Swiss television said, 30 minutes after polls closed at midday.

A majority of voters as well as cantons appeared to have approved the initiative, it said, citing exit polls carried out by the Berne-based Institute Gfs.

Eliten enten det er i Sverige eller Sveits, forsøker å skremme med et høyreekstremistisk spøkelse: hvis folket slår inn på denne veien vil det ha uante følger, sies, og man rasler med nazi-kortet. Men hva når folket likevel trosser skremslene. Hva skal eliten si?

Det Sveitsiske Folkepartiet og Føderal Demokratisk Union har argumentert for at minaretene signaliserer muslimsk overhøyhet, og en territoriell kontroll. Det er dette de sier nei til, ikke at muslimer kan utøve sin religion. For å få frem sitt budskap har de benyttet propaganda som har fått det tolerante, liberale establlishment til å gå fra konseptene.

Its campaign poster showed the Swiss flag covered in missile-like minarets and the portrait of a woman covered with a black chador and veil associated with strict Islam.

«We just want to stop further Islamisation in Switzerland, I mean political Islam. People may practice their religion, that is no problem,» Walter Wobmann, who is president of a committee of initiative backers, told Reuters on Sunday.

«We want to stop the further developments — minarets, (the call to prayer), Sharia law,» SVP parliamentarian said at a rally of supporters in the town of Egerkingen near Berne.

«The minarets is the power symbol of political Islam and Sharia law.»

The Alpine country of nearly 7 million is home to more than 300,000 Muslims, mainly from Bosnia, Kosovo and Turkey.

Four mosques have minarets including those in Geneva and Zurich. The call to prayer is banned in the country.

Det så ut som om motstanderne av minaret-forbudet hadde seieren inne. Meningsmålinger tydet på det. Styrkeforholdet var akkurat det motsatte av det som ble resultatet. Hva sier det om forholdet mellom den offisielle del av samfunnet og hva mennesker egentlig mener?

An opinion poll carried out Nov 9-14 had showed a steady 53 percent opposed the initiative. Some 37 percent were in favor, against 34 percent a month earlier, with 10 percent undecided.

SVP parliamentarian Oskar Freysinger, a driving force in the campaign, says minarets bring the Muslim faith out into the public domain and reflect a demand for political power.

«If it’s really just something decorative and secondary to them, why are they clinging so tightly to that symbol? It’s a strong symbol for them, it’s to show their territorial hold and I think for now, we’d rather not have that in our country,» Freysinger told Reuters in Berne earlier this week.

In Geneva, home to U.N. humanitarian agencies, voters appeared overwhelmingly to have rejected the initiative by nearly 60 percent, according to Swiss television.

I et land som Sverige må avstemningen sende sjokkbølger. Hva har de i vente ved Riksdagsvalget neste år?


Swiss voters back minaret ban – report