Kommentar

Anti-Defamation League går mot bygging av et muslimsk senter nær Ground Zero i New York. Etterlatte føler en moske så nær stedet der deres kjære ble drept, er støtende, og deres følelser bør respekteres, sa lederen Abraham Foxman. Dermed er nok prosjektets skjebne beseglet, skriver New York Times.

Senteret/moskeen er nemlig i ferd med å bli et nasjonalt stridstema, hvor motstanderne er de som har patriotisk vind i seilene. Det gir en sterk opptur for republikanerne og kan gi seg direkte politiske utslag ved valget til høsten.

Saken brukes allerede i politiske møter over hele landet, og motstanden er økende.

Men ingen respektert, etablert stor gruppering har gitt motstanden sin støtte. ADL gir motstanden legitimitet. Også blant liberale.

Byens myndigheter har vært positive til planene, også på prinsipielt grunnlag.

City officials, particularly Mayor Michael R. Bloomberg, have forcefully defended the project on the grounds of religious freedom, saying that government has no place dictating where a house of worship is located. The local community board has given overwhelming backing to the project, and the city’s landmarks commission is expected to do the same on Tuesday.

“What is great about America, and particularly New York, is we welcome everybody, and if we are so afraid of something like this, what does that say about us?” Mr. Bloomberg asked recently.

Men ved å stille det spørsmålet risikerer borgermester Bloomberg å få et svar som piller hans argumenter fra hverandre. Motstanderne har ikke noe problem med å forklare hva som er galt med å bygge en moske nær Ground Zero. De kan heller snu på spørsmålet og spørre: Hva er galt med dere som ikke ser det?

Those who are fighting the project argue that building a house of Muslim worship so close to ground zero is at best an affront to the families of those who died there and at worst an act of aggression that would, they say, mark the place where radical Islam achieved a blow against the United States.

“The World Trade Center is the largest loss of American life on our soil since the Civil War,” Mr. Gingrich said. “And we have not rebuilt it, which drives people crazy. And in that setting, we are told, why don’t we have a 13-story mosque and community center?”

He added: “The average American just thinks this is a political statement. It’s not about religion, and is clearly an aggressive act that is offensive.”

Det er det som er poenget: hvis imamen Feisal Abdul Rauf var så moderat og dialogorientert som han hevder, så hadde han kanskje forstått at en moske nær Ground Zero ville provosere mange mennesker. Men det gjør ikke Rauf og styret for prosjektet, de insisterer på gode hensikter. Det vekker motvilje. Er moskeen et forsøk på å hindre at den verste terroraksjon på amerikansk jord knyttes til islam? Dialog betyr å innstille seg på motpartens følelser, og at en moske nær Ground Zero ville virke støtende på mange, burde være innlysende.

De liberale som insisterer på toleranse og imøtekommenhet strekker strikken for langt. Vanlige mennesker er ikke så selvutslettende.

Her kommer med sin erfaring fra Holocaust inn. Respekt for Minnet sitter dypt, og det var det som var utslagsgivende for ADL.

The issue was wrenching for the Anti-Defamation League, which in the past has spoken out against anti-Islamic sentiment. But its national director, Abraham H. Foxman, said in an interview on Friday that the organization came to the conclusion that the location was offensive to families of victims of Sept. 11, and he suggested that the center’s backers should look for a site “a mile away.”

“It’s the wrong place,” Mr. Foxman said. “Find another place.”

Asked why the opposition of the families was so pivotal in the decision, Mr. Foxman, a Holocaust survivor, said they were entitled to their emotions.

“Survivors of the Holocaust are entitled to feelings that are irrational,” he said. Referring to the loved ones of Sept. 11 victims, he said, “Their anguish entitles them to positions that others would categorize as irrational or bigoted.”

En liberal rabbiner var raskt ute med å melde sin skuffelse. Men det er liten tvil om hvor flertallet av jøder står, de forstår så altfor godt hvordan det føles for de etterlatte. Sultan, en av lederne bak prosjektet, minnet om at også muslimer døde på 9/11.

Et annet spørsmål som er uavklart ved prosjektet er hvor pengene kommer fra. Prosjektet er kostnadsberegnet til 100 millioner dollar.

Prosjektet var en gavepakke til kritikere av islamisme. Problemet er troverdighet: hvis man legger en moske nær Ground Zero og sier det er for å skape dialog, så er det nærmest selvmotsigende; nok et eksempel på det som med et fint ord heter kognitiv dissonans, eller på godt norsk: det henger ikke på greip.

Debate Heating Up on Plans for Mosque Near Ground Zero