President Barack Obama forsvarte fredag kveld byggingen av en moske og et islamsk senter i nærheten av Ground Zero. – Dette er Amerika, her er det religionsfrihet. Muslimene har like stor rett til å praktisere sin religion, sa Obama.

Motstandere, som den republikanske kandidat til guvernør i New York, Rick Lazio, sier dette ikke handler om religonsfrihet, men om politikk: «With over 100 mosques in New York City, this is not an issue of religion, but one of safety and security.»

Obama tar en stor risiko når han velger å støtte byggingen av moskeen to kvartaler unna Ground Zero. Saken er allerede nasjonal, for ikke å si global, og det er valg på Kongresen i november. En moske nær Ground Zero er en drømmesak for republikanerne.

Pressetalsmann Robert Gibbs har tidligere sagt at dette ikke var en sak for Det hvite hus. Nå velger Obama å ta stilling likevel. Han gjorde det ved avslutningen av et ramadan-måltid i Det hvite hus.

At a dinner celebrating the holy month of Ramadan, he declared «as a citizen, and as president, I believe that Muslims have the same right to practice their religion as anyone else in this country».
..
In remarks prepared for the annual White House sunset meal breaking the fast, he said: «I understand the emotions that this issue engenders. Ground Zero is, indeed, hallowed ground.»

But, he continued, «this is America, and our commitment to religious freedom must be unshakable. The principle that people of all faiths are welcome in this country, and will not be treated differently by their government, is essential to who we are.»

En av de viktigste reglene i politikken er å unngå innblanding i saker hvor man ikke har kontroll: Obama blir ikke bare part i en sak med sterke følelser. Han får også allierte som han ikke har kontroll med, som han kanskje ikke har tatt seg bryet med å sjekke hva står for. Det er særlig dette siste punktet som gjør saken potensielt katastrofal.

Hvor er Obamas smartness og intelligens? Som han selv sier: Ground Zero er hellig grunn, men så sier han: muslimene har like stor rett til å praktisere sin religion som alle andre. Men hvis det kommer ut at menneskene bak senteret har islamistiske tendenser? Lederen av Cordoba House, imam Feisal Abdul Rauf, sa at USA selv hadde skyld i 9/11. Han vil ikke oppgi hvem som finansierer senteret til 100 millioner dollar, og når kritikken vokser går han i dekning.

Regn med flere avsløringer, mer dokumentasjon på at senteret bygges av mennesker som ikke akkurat passer med bildet av «moderat». Spørsmålet er moderat i forhold til hva? Det er denne forskjellen Obama ikke ser ut til å begripe. Moderat i forhold til Al Qaida, men ikke moderat i demokratisk forstand. Hvis Rauf og hans sirkel hadde vært så moderate som de hevder, hadde de ikke valgt å bygge en moske to kvartaler fra Ground Zero mindre enn ti år etter katastrofen.

Obamas backing vitner om en sviktende dømmekraft i den mest potente politiske saken i USA og Vesten.

Barack Obama backs Ground Zero mosque
President Barack Obama has offered strong support for plans to build a mosque and Muslim community centre near the Ground Zero site in New York where Islamic terrorists destroyed the World Trade Centre.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂