Slår meningsmålingene til kommer Sverigedemokratene i en vippeposisjon etter valget. Ingen av blokkene har flertall i seg, men må ha et støtteparti med seg. Sverigedemokratene lå på 6,5% i siste måling. Trolig vil flere stemme på partiet, for svenskene tør ikke si hve de stemmer på til meningsmålerne.

I den senaste mätningen från United Minds, gjord
i samarbete med Cint, skiljer det mindre än en procentenhet mellan alliansen och de rödgröna och inget block får egen majoritet. Samtidigt ökar SD och får 6,5 procent, vilket också ger dem en vågmästarroll.
”Stökig situation”
– Det troliga är att vi har en mycket stökig parlamentarisk situation efter valet, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.
Partierna själva är noga med att påpeka att de inte tänker samarbeta med SD. Men vem som faktiskt ska styra landet talar de tyst om.
– Vi vill bilda en rödgrön majoritetsregering, det finns ingen anledning för mig att spekulera om något annat. När det handlar om Sverigedemokraterna har vi ett tydligt besked: Vi vill inte ha med dem att göra, säger Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan.
Men det beskedet är inte mycket värt, enligt statsvetaren Peter Santesson-Wilson på näringslivets forskningsinstitut Ratio. Han menar att det i princip blir omöjligt för blocken att inte ta hänsyn till Sverigedemokraterna om de blir vågmästare.
– Man kan inte trolla bort partiets existens genom att säga att man aldrig ska rösta med dem. Då skulle oppositionen inte kunna lägga en skuggbudget eftersom man inte kan hindra Sverigedemokraterna från att rösta på den. Det blir en väldigt märklig situation, säger han.

Ingen av blokkene til ta i SD med ildtang. Men hvis partiet har fremgang kan en utestengelse slå tilbake på de etablerte.

Men att partierna går över blockgränsen för att stänga Sverigedemokraterna ute kan i själva verket få motsatt effekt, enligt statsvetaren Marie Demker.
– Det vi vet från andra exempel ute i Europa är att det sällan är lyckosamt att frysa ut partier. Man skapar en martyrgloria och ger mycket utrymme och uppmärksamhet åt ett parti som är ganska litet, säger hon.

Stödet för SD ökar – kaos hotar

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂