Kommentar

Kan den amerikanske regjering ha unnlatt å gi opplysninger om Osama bin Laden for ikke å bli tvunget til å gjøre noe i forhold til Pakistan som lar ham operere på pakistansk jord?

Refrenget fra både Bush og Obama-administrasjonen har vært at sporene etter bin Laden ble kalde for lenge siden. Men WikiLeaks-dokumentene forteller noe annet. De tyder på at bin Laden kan bevege seg i Pakistans grenseområder med relativ letthet, i hvert fall hvis man skal tro rapportene om at han deltar på regelmessige planleggingsmøter i Quetta.

CIA chief Leon Panetta said in June that the last time the US had precise information on bin Laden’s location was in the «early 2000s».

But the US military intelligence reports leaked by the whisteblower website Wikileaks show repeated instances in which US forces saw signs of the Al Qaeda chief in Pakistan.

The evidence appears to contradict Penetta’s claim last month that there has been no intelligence on Al Qaeda leader since 2003, the Daily Telegraph reported, quoting the leaked documents published by the Guardian.

For example, he was reported as attending meetings with recruited suicide bombers in 2006 in Pakistan, it said.

A ‘threat report’ generated by International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan said: «Reportedly a high-level meeting was held in Quetta, Pakistan, where six suicide bombers were given orders for an operation in northern Afghanistan. «Two persons have been given targets in Kunduz, two in Mazar-e-Sharif and the last two are said to come to Faryab,» the report stated.

«These meetings take place once every month, and there are usually about 20 people present. The place for the meeting alternates between Quetta and villages (NFDG) [no further details given] on the border between Pakistan and Afghanistan. The top four people in these meetings are [Taliban leader] Mullah Omar [ Images ], Osama bin Laden, Mullah Dadullah and Mullah [Baradar],» the leaked documents say.

Amerikansk offentlighet kan tilgi mye, men hvis regjeringen har hatt kunnskap om bin Laden uten å offentliggjøre den, vil det trolig bli oppvask. Aktiv info om bin Laden betyr at han enten kan drepes eller fanges. Veien til det går gjennom Islamabad og det er der problemet ligger. Det er der de fleste problemer ligger. Det blir stadig mer klart.

Hvis USA skulle offentliggjøre at bin Laden er aktiv, vil det legge et voldsomt press på USA om å foreta seg noe, dvs. legge press på Islamabad. Amerikansk offentlighet vil simpelthen ikke finne seg i passivitet. Myndighetene kan ha valgt taushet i stedet.

Det er påfallende at amerikanske tjenestemenn gang på gang har sagt at det finnes folk i Pakistan som vet hvor bin Laden er, folk innen regjeringen. Utenriksminister Hillary Clinton gjentok det så sent som for en drøy uke siden. Mediene gjør et nummer av at Pakistan ble lovet ytterligere 500 millioner dollar årlig. Men smilet til Clinton var stivt. Det var ikke noe hjertelig møte, og hun sa offentlig:

US Secretary of State Hillary Clinton said that some elements in the Pakistan government know the whereabouts of bin Laden and warned Islamabad [ Images ] against keeping a «poisonous» snake in its backyard.

Clinton said Pakistan’s intelligence establishment must share with the US any information about movement of bin Laden and Al Qaeda number two Ayman al-Zawahiri. «I want those guys. I will not be satisfied until we get them,» she said in interviews to American TV channels. «…I assume somebody, somebody in this government, from top to bottom, does know where bin Laden is. And I’d like to know too. So I think we’ve got to keep pressure on, which we are doing,» Clinton said.

Det er sterke ord til å komme under et offisielt besøk, on camera. USAs tålmodighet skyldes kun at det være tålmodig, noe goodwill er det ikke lenger snakk om.

Pakistan er ved å slippe opp for vestlige venner.

Wikileaks: CIA lied about Osama bin Laden