Nytt

Den danske Riksadvokaten har bedt justisminister Lars Barfoed om å oppheve folketingsmedlem for Dansk Folkeparti (DF) Jesper Langballes parlamentariske immunitet, slik at Riksadvokaten kan tiltale ham etter rasismeparagrafen.

Riksadvokaten vil føre rettssak mot Langballe for overtredelse av rasismeparagrafen som en følge av hans kontroversielle uttalelser om æresdrap i et debattinnlegg i Berlingske Tidende.

I en pressemelding opplyser Langballe at han akter å stemme for en eventuell opphevelse av hans egen immunitet i Folketinget, da han selv ønsker å prøve saken for dansk rett:

Det var en udtalelse om æresdrab – og som reaktion på en udtalelse fra debattør Lars Hedegaard – der nu kan risikere at få konsekvenser for Jesper Langballe.

– Selvfølgelig skulle Lars Hedegaard ikke have sagt, at der er muslimske fædre, der voldtager deres døtre, når sandheden i stedet synes at være, at de nøjes med at slå døtrene ihjel (de såkaldte æresdrab) – og iøvrigt vender det blinde øje til onklers voldtægt, skrev Jesper Langballe i et kontroversielt debatindlæg i Berlingske Tidende.

Jesper Langballe selv er klar til at stemme for en ophævelse af sin egen immunitet og tage sagen i retten, udtaler han i pressemeddelelsen.

– Det er det mest reelle, synes jeg. Jeg har ikke sagt andet end sandheden, selvom jeg efterfølgende har erkendt, at tonefaldet var et nummer for kækt. Derfor vil jeg have den sag sat på plads i retten. Hovedsagen er jo ikke mine fortrædeligheder, men de stakkels muslimske piger, som likvideres eller presses til at begå selvmor, udtaler han.

Partileder i DF, Pia Kjærsgaard, mener situasjonen er absurd:

– Det er jo fuldstændig absurd, at man i Danmark fortsat kan sagsøges efter paragraf 266 B (racismeparagraffen, red.), siger formanden, der synes, det er «latterligt» at trække partifællen i retten.

– Der ér æresdrab, også i Danmark, og visse muslimske piger bliver voldtaget af deres onkler eller fætre. Det er det, vi burde debattere og ikke Jesper Langballes mislykkede og kluntede forsøg på sarkasme, siger Pia Kjærsgaard.

Siden 1955 har 37 Folketingsmedlemmer fått ophevet deres parlamentariske immunitet, og det er normal praksis at alle partier stemmer for når et spørsmål om opphevelse av parlamentarisk immunitet bringes til avstemning det danske Folketinget.

Berlingske Tidende: DF’er slæbes i retten for racisme